Tajná služba varuje: Jsou zde snahy o uplatňování islámského práva

17.11.2013 10:25

Část muslimské komunity žijící v České republice se snaží prosazovat i v naší zemi uplatňování islámského práva šaría. Upozorňuje na to ve své nejnovější zprávě české tajná služba Bezpečnostní informační služba (BIS). Informoval o tom server Prvnízprávy.cz.

Tajná služba varuje: Jsou zde snahy o uplatňování islámského práva
Foto: bis.cz
Popisek: Odznak BIS

"Současným celosvětovým trendem v muslimských diasporách je větší důraz na dodržování islámského práva (arab. šaría). V zahraničí je tento jev považován za jednu z forem prosazování myšlenek islamismu. Konkrétně jde o úsilí zavádět prvky islámského práva paralelně s platným právním systémem většinové společnosti. Podobné snahy zaznamenala také BIS v muslimském prostředí na území ČR. Nejvýraznější aktivitou v tomto ohledu je vytvoření facebookové diskusní skupiny pod názvem Sharia4Czech. BIS se bude tomuto fenoménu průběžně věnovat, a to v širších souvislostech v návaznosti na další vývoj v zahraničí, kde jsou podobné skupiny mnohem aktivnější," cituje server zprávu BIS.

BIS vidí v současnosti bezpečnostní situaci s ohledem na islámský extremismus celkem pozitivně: "V souladu s celkovým posouzením mezinárodního vývoje a s porovnáním se situací v ostatních evropských zemích lze konstatovat, že v ČR prozatím nenastaly podmínky vhodné pro vytvoření a působení teroristických uskupení," píše se ve zprávě.

BIS také tvrdí, že projevy islamismu ve srovnání s celkovými počty muslimů nejsou pro prostředí české muslimské komunity charakteristickým jevem. Přesto tajná služba projevy radikálních ideologií průběžně zaznamenává a vyhodnocuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …