Tajná volba členů Rady ČT a ČRo se blíží. Zde jsou jména kandidátů. Některé z nich moc dobře znáte

16.03.2017 17:21

Volební výbor Poslanecké sněmovny naplánoval na 21. března a 22. března veřejné slyšení kandidátů na uvolněná místa tři členů Rady Českého rozhlasu a tří členů Rady České televize. ParlamentníListy.cz zjistily, že mezi kandidáty jsou velmi zajímavé osobnosti. Kupříkladu do Rady České televize může zamířit někdejší generální ředitel ČT Jiří Balvín, čí známá právnička Dagmar Raupachová, anebo dokonce i kanoista, olympijský vítěz Martin Doktor. Do Rady Českého rozhlasu je nominován poslanec a exministr kultury Vítězslav Jandák (ČSSD) a mezi jinými i farář Zbigniew Czendlik.

Tajná volba členů Rady ČT a ČRo se blíží. Zde jsou jména kandidátů. Některé z nich moc dobře znáte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize

Až si volební výbor vyslechne všechny kandidáty, kteří jsou nominováni na uvolněná místa tři členů Rady Českého rozhlasu a tří členů Rady České televize, učiní její členové tajnou předvolbu devíti jmen do každé ze dvou rad. Z těchto devíti plus devíti jmen - tedy celkem osmnácti - pak Poslanecká sněmovna, opět tajnou volbou, zvolí potřebná tři jména do každé z rad.

Členy Rady rozhlasu a televize mohou navrhovat libovolné společenské organizace. Ty do Rady České televize letos navrhly například někdejšího generálního ředitele Jiřího Balvína, známou právničku Dagmar Raupachovou, olympijského vítěze Martina Doktora, moderátorku Danu Makrlíkovou - ta již v Radě ČT působila - ,či poradce pro otevřenost veřejné správy a ochranu soukromí a někdejšího poslance za ODA Oldřicha Kužílka. Seznam kandidátů čítá 22 jmen.

Do Rady Českého rozhlasu je kupříkladu nominován lékař, specialista na dermatologii a venerologii Petr Arenberger, poslanec ČSSD Vítězslav Jandák, známý farář Zbigniew Czendlik, textař, libretista, rozhlasový novinář a producent Michael Prostějovský a někdejší předseda Rady Českého rozhlasu (na funkci rezignoval 25. listopadu 2015) Michal Stehlík. I tady je celkem nominovaných 22 lidí nejrůznějších profesí. (kompletní seznamy nominovaných kandidátů pod článkem)

Nikdo by neměl mít ve Sněmovně protekci, říká Komárek

„My k těmto jménům můžeme, ale nemusíme udělat veřejné slyšení. Za dobu, co jsem byl předsedou výboru, tak vždy toto slyšení děláme, takže bude veřejné slyšení i nyní, a to v termínech 21. března a 22. března letošního roku. Všichni kandidáti se tam představí výboru a komukoliv, kdo se na ně bude chtít podívat," uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda volebního výboru Martin Komárek (ANO). Členové výboru všechny kandidáty podle něj vyslechnou, budou se zajímat o jejich dosavadní profesní život a koncepci, kterou by jako členové rady naplňovali.

„Rady mají být sestaveny tak, aby reprezentovaly veřejnost. Lékaři, vědci, anebo historici, či vysokoškolští učitelé jsou jistě významnými reprezentanty veřejnosti. Není žádný důvod, proč to nějak omezovat a v tomto nějakou profesi nadřazovat, anebo podřazovat," vysvětlil různorodost jmen Martin Komárek.

Podle něj by ovšem žádné jméno ze seznamu nominantů nemělo mít ve Sněmovně tzv. protekci.

„Je to tajná volba Poslaneckou sněmovnou a nemůžu v tomto hovořit za ostatní volitele. Ovšem když je někdo osobnost s velkou mediální zkušeností a navíc ještě i osobnost bezúhonná, tak pak je to pro mne plus. Ale já jsem jen jeden ze dvou set volitelů, takže nemám na to žádný jiný vliv, nežli vahou svého jednoho hlasu,“ uvedl k tomu Komárek.

Rada České televize má 15 členů, voleni jsou na šest let, každé dva roky se obmění třetina členů. Do náplně její činnosti patří například jmenování a odvolávání generálního ředitele a na jeho návrh ředitele televizních studií České televize, dále schvaluje rozpočet a závěrečný účet ČT, který předkládá sněmovně.

Obdobné funkce zastává i Rada Českého rozhlasu, která je devítičlenná; funkční období jejích členů je šest let, přičemž po dvou letech se vždy jedna třetina jejich členů vymění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…