Tak. A vypnuli vám mikrofon, usmál se Klaus na Kalouskova muže

27.03.2012 6:45

Pravicový think tank Centrum pro ekonomiku a politiku včera v pražském Autoklubu pořádal seminář „Strukturální schodek rozpočtu, měkký ukazatel k tvrdým trestům?“ Řečníci se zabývali hlavním ukazatelem, kterým chce eurozóna v rámci fiskálního paktu kontrolovat rozpočtovou disciplínu států. Vtipnou epizodou setkání byl fakt, že zatímco náměstek ministra financí Ladislav Minčič kladl prezidentovi dotaz, selhal mikrofon. A Klaus to nenechal bez poznámky.

Tak. A vypnuli vám mikrofon, usmál se Klaus na Kalouskova muže
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Prezident Václav Klaus na přednášce

Na semináři byl mezi posluchači i náměstek ministra financí Ladislav Minčič, kterému moderátor semináře prezident Václav Klaus v průběhu debaty připomněl, že před čtrnácti lety v Parlamentu sám navrhoval zákon o vyrovnaném rozpočtu, ale Minčičův nynější šéf Miroslav Kalousek tehdy hlasoval proti. Dnes naopak okázale prosazoval přijetí evropského fiskálního patku. Ten by pro země platící eurem znamenal další předání suverénních pravomocí orgánům Evropské unie.

Nejde o rozpočty, EU chce centralizovat moc

V panelu semináře vystoupili pouze ekonomičtí odborníci, neboť se podle Klausových slov jednalo o téma výlučně odborné, kde nemá politické soupeření o tu či onu ideologii místo.

První pronesla příspěvek poradkyně prezidenta Stanislava Janáčková, jež zdůraznila, že strukturální deficit nelze vyčíslit, je to prý pouze ekonometrická fikce. Tento nástroj podle ní spíše slouží k soustředění moci do rukou Evropské komise a velkých členských států.

„Strukturální deficit je také nástrojem k tomu, aby normální občané rezignovali na posuzování fiskální politiky své vlády. Aby uvěřili, že důležitý není ten jasně viditelný celkový deficit rozpočtu, ale ten strukturální, který ovšem není vidět a musí ho přesně spočítat Evropská komise,“ uvedla Janáčková.

Termín strukturálního deficitu má sice podle není jednoduchou definici (= celkový rozpočtový deficit po odečtení cyklických vlivů a mimořádných jednorázových faktorů), ale problém je v tom, že se nedá přesně změřit.

Klause šokovalo, že smlouva mluví přímo o vládnutí. Vládní překlad byl špatný

Už jen skutečnost, že Evropská unie a Evropská centrální banka používají k jeho spočtení různé metody a získají tedy i různé výsledky, prý o lecčems vypovídá. Celý fiskální pakt pak podle Janáčkové prosazuje bezprecedentní zásahy do fiskální politiky národních států, ale zároveň jednotlivé členské státy eurozóny nabádá k tomu, aby se vzájemně udávaly u Evropského soudního dvora.  

Prezident republiky se po vystoupení Stanislavy Janáčkové podivil celému názvu smlouvy o fiskální unii. Evropská komise totiž naší zemi nedodala oficiální český překlad a jeho neoficiální verze zní „Smlouva o stabilitě, koordinaci a řízení v hospodářské a měnové unii“. Janáčková však místo slova „řízení“, použila termín „vládnutí“. V originále, který je v angličtině, je totiž použito slovo „governance“, což se přesněji překládá právě jako vládnutí, nikoli řízení.

Úředníci jsou jako klimatologové, chtějí peníze na „výzkum“

Martin Slaný, poradce a ředitel sekretariátu prezidenta republiky pojal téma více v teoretické rovině. Podle něho nelze strukturální deficit brát jako ukazatel k posuzování. Třetí z řečníků, ředitel Centra pro ekonomiku a politiku Jan Skopeček v podstatě souhlasil se svými předřečníky. Diskutovaný strukturální deficit je podle něho měkký a nepřesný a může být zneužit k sankcím vůči státům eurozóny za jiné prohřešky, než pouze ty, ke kterým byl primárně určen. To je prý dnes nejlépe vidět na příkladu Maďarska.

Klaus: Unie zasáhla a v rámci cenzury vypnula mikrofon!

Mezi panelisty panovala shoda v tom, že strukturální deficit je skutečně pouhým měkkým ukazatelem, který může sloužit k tvrdým trestům, jak zněl i podtitul semináře. Prezident Klaus si neodpustil rýpnutí do EU v tom smyslu, že unijní ekonometrové asi záviděli klimatologům jejich významné granty na nesmyslné výzkumy globálního oteplování a tak si vymysleli svoje téma. „Teď můžeme čekat, že půjdou obrovské miliardy na výzkum strukturálního deficitu. No, škoda, že jsme se někteří raději nedrželi té ekonometrie,“ vtipkoval prezident.

V okamžiku, kdy z publika doplňoval několik poznámek zmiňovaný náměstek ministra financí Ladislav Minčič, ozvalo se prasknutí a selhal mikrofon. Ani to nenechal prezident bez ironického komentáře. „Tak, teď jste řekl něco, co asi Evropská unie nedovoluje, přišel odposlechový zásah,“ glosoval za bouřlivého smíchu v auditoriu Klaus.

V závěrečné diskusi vedle bývalého ministra financí Ivana Kočárníka a někdejšího ministra hospodářství Karla Dyby, který je dnes velvyslancem České republiky při OECD, vystoupili také členové bankovní rady České národní banky Vladimír Tomšík a Eva Zamrazilová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…