Tak Marek Wollner má "podávat vysvětlení" kvůli Babišovi? Bohumilu Doležalovi to připomnělo komunismus

12.03.2017 19:16

Politolog Bohumil Doležal se hlasitě zastal Marka Wollnera a pořadu Reportéři ČT. Když vidí, jak si počíná šéf hnutí ANO Andrej Babiš, připomíná to Doležalovi řádění komunistické Státní bezpečnosti, která si své rejdy užívala především mezi šestou a sedmou hodinou ranní.

Tak Marek Wollner má "podávat vysvětlení" kvůli Babišovi? Bohumilu Doležalovi to připomnělo komunismus
Foto: archiv ČT
Popisek: Novinář a spisovatel Marek Wollner

Dramaturg pořadu Reportéři ČT Marek Wollner byl povolán na kobereček k Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš si totiž na Wollnera stěžoval. Ten tak musí podat patřičné vysvětlení.

„Se slovním spojením ‚podání vysvětlení‘ mám spojena léta před listopadovým převratem. Žádost přicházela buď poštou, doporučeně, v obálce s modrým pruhem, nebo ji přinášeli dva doručovatelé od StB, obyčejně ráno mezi šestou a sedmou hodinou. Bylo totiž velmi pravděpodobné, že předmět jejich zájmu je tehdy ještě doma, právě leze rozespalý z pelechu a je všestranně bezbranný. Dřív nebo později pak následoval pohovor na policejní služebně, stereotypní a otravný. Na otázky se odpovídalo tím, že to, co děláme, je v souladu s helsinským procesem a příslušnými  dokumenty, k nimž se hlásí i ‚ČSSR‘. Následovalo zhruba hodinové popotahování, kdy pověření důstojníci StB zkoušeli, zda člověk přece jen něco třeba bezděky nevykecá. Načež se podepsal protokol a byl zase na pět až šest neděl pokoj,“ píše Doležal v komentáři pro server Svobodné fórum.

Celý komentář naleznete zde.

Babiš si na Českou televizi stěžuje z pozice mediálního magnáta, šéfa státní kasy a možná také příštího premiéra, jelikož jeho hnutí v předvolebních průzkumech stále vede. Právě tomuto muži se nelíbilo, jak o jeho aféře s korunovými dluhopisy informovala Česká televize.

„Musím konstatovat, že tento způsob podání žádosti vzbuzuje jisté pochybnosti. Došla RRTV ke zjištěním vlastní analýzou, nebo pouze předává dál stížnost Andreje Babiše (pak by ovšem odpovídající formule měla být: vážení, předáváme Vám stížnost pana Babiše a žádáme Vás o vysvětlení), nebo se RRTV seznámila se stížností pana Babiše, ztotožnila se s ní a  předává ji svou plnou institucionální vahou dál jako (také) svou věc, za níž si stojí? V textu není vůbec nic, co by tuto třetí možnost vylučovalo, zároveň se RRTV k tomuto postoji přímo nehlásí. Připadá mi to mimořádně nedůstojné, a pokud je tohle ze strany RRTV ‚běžný nástroj‘, tak tedy pozdrav pánbůh. RRTV by pak fungovala jako převodní páka, s jejíž pomocí dopadá na Českou televizi trestající pěst  Andreje Babiše,“ doplňuje varovně politolog.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání by podle Doležala měla vysvětlit, proč jednala, jak jednala. Pokud své počínání jasně nevysvětlí, naznačuje tím podle autora, že se vracíme do časů komunistické normalizace, kdy byla potlačována svoboda projevu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …