Tak jak je, Mazánku? Cédéčko se slavnými odposlechy Béma s Janouškem se prý předávalo na mejdanu u Bárty

04.07.2015 8:53

Bývalý důstojník BIS Jan Petržílek je obviněn v kauze zveřejněných odposlechů pražského exprimátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška. Ten dnes pobývá ve vězení. Kauza podle všeho stojí na utajovaném svědkovi V. S., jehož roli ale v minulosti ohodnotil i Národní bezpečnostní úřad a jeho hodnocení není právě povzbudivé. Informuje o tom sobotní MF Dnes.

Tak jak je, Mazánku? Cédéčko se slavnými odposlechy Béma s Janouškem se prý předávalo na mejdanu u Bárty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

V souvislosti s kauzou zveřejněných odposlechů byla panu Petržílkovi odebrána bezpečnostní prověrka. Tímto krokem se ovšem zabývala i rozkladová komise NBÚ, která konstatovala, že po odebrání prověrky na základě jediného svědectví chráněného svědka není nejlepší činit závěry.   

„Muž skrytý pod iniciálami V. S. je přitom korunním svědkem případu. Právě on měl být v roce 2009 jedním z hostů na vánočním večírku Bártovy bezpečnostní agentury ABL, na kterém mu údajně Petržílek předal cédéčka s odposlechy Béma a Janouška. V kauze sice vypovídal ještě další – rovněž utajovaný – svědek, ale ten prý zmíněné odposlechy pouze slyšel na Bártově počítači. Nedokázal však říct, jak se tam dostaly, a nezná ani Petržílka,“ píše deník.

Jen proto, že svědkovi věří státní zástupce, nemusí mu ještě věřit NBÚ, to by podle rozkladové komise mohlo znamenat, že pracovníci úřadu rezignovali na používání vlastního rozumu. Nelze však také vyloučit, že NBÚ zjistil i jiné informace, které nakonec vedly k tomu, že Petržílek o prověrku definitivně přišel, ale úřad se nechce vyjadřovat ke konkrétním případům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…