Tak jak je to s tím příměřím na Ukrajině: Toto říkají Porošenko, Obama a separatisté

03.09.2014 13:17

Úřad ukrajinského prezidenta oznámil, že Petro Porošenko se s Vladimirem Putinem dohodli na trvalém příměří v oblasti Donbasu na východě Ukrajiny. Kreml to ale popřel a uvedl, že Rusko není účastníkem ukrajinského konfliktu a příměří tedy uzavřít nemůže. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov pouze připustil, že ruský prezident a Porošenko se v telefonátu „do značné míry shodli na krocích, které mají k trvalému příměří vést". Vůdci samozvané Doněcké lidové republiky jsou podle agentury Interfax ochotni s Kyjevem o příměří jednat.

Tak jak je to s tím příměřím na Ukrajině: Toto říkají Porošenko, Obama a separatisté
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Kancelář ukrajinského prezidenta v krátkém sdělení bez dalších podrobností oznámila, že Porošenko a Putin se „domluvili na trvalém příměří"; později tuto formulaci upravila a informovala, že prezidenti se „dohodli na mechanismu příměří". „Bylo dosaženo vzájemné dohody týkající se kroků, jež umožní nastolení míru," píše se v prohlášení.

Putinův mluvčí rozhovor vidí jinak než Kyjev

Putin je dnes na návštěvě Mongolska a jeho mluvčí rozhovor s Porošenkem interpretoval jinak než ukrajinská strana. Podle něj se státníci „do velké míry shodli na krocích, které by přispěly k uzavření brzkého příměří mezi ukrajinskou armádou a povstalci na jihovýchodě země".

Zástupci proruských separatistů na Ukrajině uvedli, že jsou ochotni s Kyjevem o politickém řešení konfliktu jednat, ale pouze v případě, že ukrajinské jednotky budou příměří skutečně dodržovat, uvedla agentura Interfax. Představitelé Doněcké lidové republiky neuvedli, zda případnou dohodu o příměří budou dodržovat povstalci. Jednostranné desetidenní příměří, které Porošenko vyhlásil v červnu, separatisty ke klidu zbraní nepřimělo, připomněla agentura AP.

Separatisté chtějí stažení prokyjevských sil z území neuznaných republik

Kriticky se k možnému uzavření příměří vyjádřil mluvčí ministerstva obrany neuznané povstalecké Doněcké lidové republiky Vladislav Brig. Podle něj Porošenko nedokáže všechny ukrajinské jednotky přimět, aby přestaly bojovat. „Porošenko neovládá všechny trestné jednotky a neexistuje jistota, že se tyto oddíly podřídí jeho rozhodnutí," citovala jej agentura RIA Novosti. Podle Briga doněcká povstalecká armáda nepřestane střílet až do okamžiku, kdy na Donbasu nebudou ukrajinské jednotky.

Podle agentury DPA jeden z předáků proruských povstalců na východě Ukrajiny Miroslav Rudenko zprávu o údajném příměří uvítal. Podle něj ale bude muset Kyjev nejdříve dokázat, že to s klidem zbraní myslí vážně.

Putin a Porošenko minulý týden jednali o Ukrajině v běloruském Minsku. Jejich setkání ale žádný průlom nepřineslo a spíše ukázalo, že oba politici se dál značně liší v tom, co považují za nejlepší řešení pro východ Ukrajiny, kde bojují proruští separatisté proti ukrajinské vládě. Kyjev a jeho západní spojenci obviňují Rusko, že na straně povstalců stojí i jeho vojáci; Moskva taková tvrzení opakovaně odmítá.

Rozhovor o příměří prý byl provokací

Podle místopředsedy vlády samozvané Doněcké lidové republiky Vladimira Antjufejeva je hlavní podmínkou míru stažení ukrajinských vojáků: „Příměří je vždy dobré, ale naše hlavní podmínka pro mír stále platí – stažení ukrajinských jednotek z našeho území. To je jediná rozumná cesta," cituje ho agentura Reuters.

Telefonický rozhovor o příměří mezi Ruskem a Ukrajinou byl podle Antjufejeva provokace, neboť Moskva není součástí konfliktu.

Podle prezidenta USA Baracka Obamy je příměří příležitost, na kterou je potřeba navázat. Podle něj je však příliš brzy na to říct, co klid zbraní na Ukrajině vlastně znamená. Příměří na Ukrajině může být podle Obamy efektivní jedině tehdy, když Rusko „přestane předstírat", že se konfliktu neúčastní, a přestane do země posílat vojáky a zbraně.

„Žádného realistického politického urovnání nemůže být dosaženo, když Rusko v podstatě říká, že bude dál posílat tanky a vojáky a zbraně a poradce převlečené za separatisty, kteří nevyrostli doma, a že jediným možným urovnáním je, že Ukrajina postoupí své území nebo svou suverenitu,“ uvedl podle agentury Reuters Obama v Talinnu.

Internetová stránka ukrajinského prezidenta Porošenka k telefonickému rozhovoru s Putinem napsala: „Výsledkem rozhovoru je dohoda na režimu příměří na Donbasu." A to je prozatím poslední prohlášení ze strany hlavy ukrajinského státu a jejího úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…