Tak jak s těmi platy zákonodárců? Koalice se opět neshodla

03.12.2014 22:05

Špičky koalice se ani na dnešním jednání neshodly na variantě, podle které by se upravily mzdy ústavních činitelů. Chtějí věc znovu probrat ve svých poslaneckých klubech. Řekly to novinářům. Lidovci nadále preferují svůj návrh na prodloužení zmrazení platů o rok, ČSSD stojí za návrhem svého šéfa sněmovny Jana Hamáčka, který chce zavést automatický výpočet navázaný na výši průměrného platu. Podle něj by příští rok stouply mzdy zákonodárců asi o tři procenta.

Tak jak s těmi platy zákonodárců? Koalice se opět neshodla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odpolední zasedání sněmovny. Vláda v hojném počtu zrovna není

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) zatím není na platech shoda. „My jsme připraveni podpořit pozměňující návrh poslance Hamáčka, to je varianta, která je nám nejbližší," uvedl. Podle něj se ale v koalici mluví i o návrhu, který předložili lidovci a který počítá se zmrazením platů i na příští rok. „Jsou dvě varianty, které byly předloženy koaličními stranami. Nepředpokládáme, že bychom podpořili některou z dalších alternativ," dodal Sobotka.

„Dohodli jsme se, že budeme jednat dál na klubech," řekl po koaličním jednání předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Na dotaz, které varianty připadají v úvahu, doplnil: „Všechny." „Já se kloním k variantě, že by měli dělat zadarmo všichni," řekl s nadsázkou šéf ANO Babiš. „Budeme o tom jednat na klubu, já už se k tomu nebudu vyjadřovat," dodal.

Návrh střídá návrh

Lidovci navrhli zmrazit platy ústavních činitelů pro příští rok. Měla by podle nich vzniknout skupina, která by navrhla nový systém výpočtu mezd. Hamáček chce zavést automatický výpočet platů v návaznosti na průměrný plat v nepodnikatelské sféře. Jeho návrh by znamenal, že příští rok by stoupl základní plat poslance a senátora bez náhrad podle výpočtu ČTK o 1700 korun na 57.600 korun.

Předseda sněmovny označil svůj návrh za rozumný kompromis, jenž by situaci vyřešil jednou provždy. Předpokládá, že příští rok se budou platy politiků vypočítávat ze základny ve výši 2,25násobku průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře za rok minulý. Další dva roky by se koeficient zvyšoval vždy o desetinu, v roce 2018 by byl 2,5. Pak by se automaticky vrátil zřejmě na konečných 2,75.

Pokud nebude od ledna účinná žádná úprava platového zákona, mzdy politiků by vzrostly po několikaletém zmrazení automaticky o 26 procent. V minulých týdnech se sněmovní výbory shodly na růstu platů ústavních činitelů o 14,4 procenta. S tím ale nesouhlasil Sobotka, který byl pro růst o 3,5 procenta, tedy stejně jako příští rok porostou mzdy pracovníkům veřejné sféry. Vláda původně schválila růst mezd ústavních činitelů o procento. Prezident Miloš Zeman v pondělí řekl, že v případě schválení růstu o 14,4 procenta by takový zákon vetoval. Závěrečné schvalování čeká poslance v pátek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…