Tak jak to je? Stovky ukrajinských vojáků přešly do Ruska. Zde jsou dvě verze, co se vlastně stalo

05.08.2014 11:27

Ruská tisková agenutra ITAR-TASS informuje, že ze 438 ukrajinských vojáků, kteří v pondělí přeběhli do Ruska, se jich již 180 vrátilo zpět do své země. Ti, co stále zůstavají v ruském stanovém táboře, se neobávají, že by jim po dezerci hrozilo doma nebezpečí. Zároveň jsou Rusům vděční za přijetí a tvrdí, že na ně změnili názor.

Tak jak to je? Stovky ukrajinských vojáků přešly do Ruska. Zde jsou dvě verze, co se vlastně stalo
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Lenin je v Rusku všude

Agentura ITAR-TASS dnes informuje, že ukrajinští vojáci, kteří včera přeběhli do Ruska, našli  ubytování ve stanovém táboře. Podle vyjádření mluvčího rostovské pohraniční stráže Vasilije Malajeva dostalo všech 438 vojáků najíst, napít a rovněž jim bylo předáno náhradní oblečení. Jako první přišly na řadu polní příděly a v dalších dnech obdrží kasické teplé jídlo z polní kuchyně.

Ruská tisková agentura přináší názor vojenského lékaře z ukrajinské 72 motorizované brigády Antona Šingera, který řekl na tiskové konferenci novinářům, že v táboře panují dobré podmínky a vojáci se mohou umýt a odpočinout si. „Dostali jsme hned i jídlo, za což jsme velmi vděční. Opravdu to myslím upřímně, když říkám, že jsme tak vlídné přijetí nečekali,“ sdělil překvapivě Šingera médiím.

Ukrajinská jednotka se účastnila těžkých bojů u města Krasnopartizánské v luhanském regionu. „Měli jsme mnoho raněných, ale nikdo se nestaral o jejich evakuaci. Bylo prakticky nemožné je v takových podmínkách udržet při životě. Chyběl nám lékařský materiál a neměli jsme k dispozici žádné lékařské přístroje. Do Ruska jsme přešli, abychom raněným zachránili holý život," otevřeně přiznal Šingera. 

zprávu ruské tiskové agentury ITAR-TASS v angličtině najdete ZDE

Šingera rovněž na improvizované tiskové konferenci řekl novinářům, že on i jeho druzi se hodlají vrátit zpět na Ukrajinu. Na dotaz, jestli se neobává trestu za dezerci, odpověděl, že nikoli. „Nemysím si, že budeme potrestáni. Rád bych, aby s námi doma zacházeli stejně tak dobře, jako tady v Rusku."

Ukrajinští vojáci se dále nechali slyšet, že než překročili hranice s Ruskem, bylo jim od ukrajinského vedení vtloukáno do hlavy, že Rusko je agresorská země, která nenávidí všechny Ukrajince. „Po zkušenostech v ruském stanovém táboře, kde se s námi zachází tak dobře, jsme na Rusko změnili názor. Samozřejmě v dobrém slova smyslu," sdělili novinářům jednohlasně zástupci ukrajinských vojáků. Mluvčí rostovské pohraniční stráže novinářům rovněž sdělil, že 180 ze 428 vojáků se již vrátilo zpět do své země.

Této události si všímá i bývalý voják a nejznámější ukrajinský bloger Dmitrij Tymčuk. Reakci ruských médií, která informovala o údajné žádosti těchto vojáků o azyl, hodnotí jako hysterickou. „Ruská média se na ně vrhla jako sup na svoji oběť. Putinova propaganda musí pracovat na plné obrátky. Přitom je zřejmé, že dezorientovaná brigáda byla pod těžkou palbou a na ruské území vstoupila pouze omylem," píše ve svém dnešním blogu Tymčuk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…