Tak je asi hotovo. Afghánec, který znásilnil a zavraždil německou studentku, nejspíš dostane doživotí. Díky tomuto „zubatému“ důkazu

09.11.2017 10:28

V případu studentky znásilněné a zavražděné poblíž Freiburgu afghánským migrantem začíná být stále jasněji. Minimálně v tom, jestli by měl být vrah souzen jako dospělý. Před soudem se včera objevil zásadní důkaz.

Tak je asi hotovo. Afghánec, který znásilnil a zavraždil německou studentku, nejspíš dostane doživotí. Díky tomuto „zubatému“ důkazu
Foto: Radim Panenka
Popisek: Migranti v hlavním městě Srbska Bělehradě

Bestiální případ vraždy a znásilnění dcery vysokých úředníků Evropské unie vzbudilo loni na podzim bouřlivé reakce nejenom v samotném Německu. Dívka byla přepadena cestou ze studentského večírku, kdy na ni zaútočil údajně sedmnáctiletý afghánský migrant. Nejdříve dívku škrtil, poté ji znásilnil a pohodil do řeky, kde se utopila. Pachatel byl dopaden do několika týdnů a na základě testů DNA jednoznačně usvědčen.

Od začátku vyšetřování však panují dohady o tom, kolik je ve skutečnosti let afghánskému vrahovi Husseinu K. On sám tvrdí, že v době spáchání otřesného trestného činu ještě nebyl plnoletý. Na druhou stranu připustil, že je mu více než avizovaných sedmnáct let, jak uvedl na jaře 2016 německým úřadům, když do země dorazil z Řecka. Tam byl mimo jiné odsouzen na deset let vězení za shození dívky z útesu. Po několika měsících však byl propuštěn.

Německé úřady se o jeho minulosti, která zahrnuje mj. i znásilnění dítěte v rodném Afghánistánu, nedozvěděly, a Afghánec tak byl bez problému umístěn do pěstounské rodiny. Experti od začátku poukazovali na to, že jeho věk musí být vyšší. To je z hlediska soudního procesu klíčový fakt. Pokud by byl uznán jako dospělý, mohl by vzhledem k přitěžujícím okolnostem dostat i doživotí. Jako mladistvý maximálně deset až patnáct let.

Včera se o soudu dle magazínu Focus objevil zásadní důkaz, který může zásadně ovlivnit výši trestu pro pachatele. Vyšetřovatelé zajistili zub, který byl Afgháncovi vytržen během rutinního zubařského zákroku. Mladík si jej poté odnesl domů, kde byl také zub nalezen, a nyní byl představen jako další důkaz. Po analýze zubu vytrženého i s kořenem je podle lékařských expertů zřejmé, že afghánskému vrahovi je něco mezi 22 až 29 lety.

Státní zástupce nyní s jistotou považuje Husseina K. za starého nejméně dvaadvacet let. Použité metody pro zjištění věku podle zkoumání vytrženého zubu považuje i vědecká obec za velmi přesné. „Ovšem zřídka máme šanci tuto metodu v procesu využít. Podle zákona totiž musí obžalovaný s vytažením zubu souhlasit. Vyšetřovatelé měli velké štěstí, že našli již vytržený zub,“ komentuje expertka Ursula Wittwer-Backofen.

Vyšší věk obžalovaného predikuje také druhý soudní posudek. To by mělo při stanovení výše trestu být dostačující. Doživotí může být uděleno v Německu osobě starší jednadvaceti let. Konečný rozsudek by měl být oproti původnímu očekávání vynesen patrně až příští rok. Do to doby budou vyslechnuti další odborníci a také svědci.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…