Tak je to zase úplně jinak: Demisi podávat nebudu, navrhuji odvolat Babiše, ohlásil Sobotka

05.05.2017 10:37

Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka se v pátek ráno znovu vyjádřil k vládní krizi. S kolegy z ČSSD si dohodl další postup. Co tedy nachystal?

Tak je to zase úplně jinak: Demisi podávat nebudu, navrhuji odvolat Babiše, ohlásil Sobotka
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka demisi nedoručil. Na Hradě to ovšem nevěděli, ceremoniál před kamerami uspořádali

„Dovolte mi, abych začal možná trošku netradičně osobně. Já bych rád poděkoval všem lidem, kteří mi děkují na Facebooku a na Twitteru a vyjadřují mi podporu. Já většinu z nich ani neznám. Lidé mi píší, abych neustupoval a hájil principy parlamentní demokracie. Chtěl bych slíbit, že neustoupím, protože tady jde o charakter České republiky a další vývoj v zemi,“ začal Sobotka.

V posledních hodinách prý veřejný prostor zaplavila vlna mediálního balastu a Sobotka by rád tento balast odstranil a popsal, kde je problém. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) je podle premiéra podezřelý z toho, že se různými cestami pokoušel vyhýbat placení daní. Sobotka toto nehodlá tolerovat, ale Babiš odmítá přijmout osobní odpovědnost a odstoupit.

Sobotka proto připravil demisi celé vlády a byl ochoten obětovat i sám sebe, dokud pan Babiš nevyřeší své skandály.

„Co se ale stalo? K mému velkému překvapení, začal prezident republiky interpretovat Ústavu zcela v rozporu s tím, jak tady byla demise premiéra po celá léta interpretována. On začal tvrdit, že demise premiéra nezná odchod vlády, ale jen výměnu premiéra. Dámy a pánové, v takovém případě by ale má demise ztratila smyl. Já jsem si chtěl touto cestou vynutit respekt k základním pravidlům, ale v takovéto situaci to ztrácí smysl. Dámy a pánové, chci vám proto oznámit, že demisi podávat nebudu,“ prohlásil jasně Sobotka.

Babiš má podle něj na krku ještě jeden problém, neboť ovlivňoval svá vlastní média, jak to dokázal odposlech, kolující po internetu. Sobotka proto nehodlá bránit Sněmovně, pokud se poslanci rozhodnou požádat Babiše o vysvětlení i této kauzy.

Každý z těchto dvou skandálů by stačil na to, aby ministr Babiš z vlády sám odešel. V případě Andreje Babiše se tak ale zatím neděje.

„Proto, dámy a pánové, dnes odešlu na Hrad prezidentu republiky návrh na odvolání ministra financí Andreje Babiše z vlády a věřím, že alespoň v tomto případě bude pan prezident postupovat podle Ústavy,“ doufá Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…