Tak ještě Ortel: Hovoří Dienstbier, Dan Landa a vrchní český muslim

01.12.2015 8:05

Tomáš Ortel ve svých devětatřiceti letech zazářil na letošním Českém slavíkovi. Na tom by nebylo nic zvláštního, v minulosti se totéž podařilo i mnoha jiným zpěvákům, ale Ortel má za sebou příklon k nacismu a dnes tvoří islamofobní texty. V písni Mešita zpívá o tom, že vám muslimové uříznou hlavu. Své k tomu řekli ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), zpěvák Daniel Landa i předseda Ústředí muslimských obcí v ČR Muneeb Hassan Alrawi.

Tak ještě Ortel: Hovoří Dienstbier, Dan Landa a vrchní český muslim
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na akci vystoupil lídr kapely Ortel

„Je to pro mě těžko přijatelné. Máme tady však mnohem horší případy, jsou i některé výroky pana Konvičky o mletí muslimů do masokostní moučky, o zřizování koncentračních táborů,“ upozornil ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) ve vyjádření pro Blesk.

Zpěvák Daniel Landa k podobným slovům raději nesahá. Někdo prý zpívá o tom, že chce, aby se k moci vrátil Hitler, jiný zpěvák haní islám, ale je na společnosti, aby si vyhodnotila, co je škodlivé a co není.

Předseda Ústředí muslimských obcí ČR Muneeb Hassan Alrawi označuje Ortelovy texty za velmi nebezpečné. „V písni Mešita jsou závadové pasáže o arabských vrazích toužících jedině řezat hlavu pro Alláhovu slávu. Zároveň autor textu šíří konspiraci o domnělém muslimském spiknutí, což je velmi nebezpečné, vezmeme-li v úvahu, jak to dopadlo, když se takto mluvilo o židovském spiknutí.“

Expert na extremismus Miroslav Mareš k tomu poznamenává, že Ortelův úspěch není až tak překvapivý. „Protimuslimské nálady už tady jsou. A pokud se skupina trefí do hudebního i politického vkusu publika, má to takové důsledky, jaké má,“ poznamenává odborník.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…