Tak jsme zase slavní, bohužel. Masakr v U. Brodě rezonuje ve světě. A píšou, že je u nás mezi lidmi mnoho zbraní

25.02.2015 8:38

Česká republika se v rozmezí několika málo dní již podruhé dostala na titulní stránky světových médií. Po kauze s přítomností údajného amerického herce Jima Carreyho na vyhlášení nejlepších českých filmů je však tentokrát důvodem střelba v uherskobrodské restauraci Družba, která přinesla devět obětí.

Tak jsme zase slavní, bohužel. Masakr v U. Brodě rezonuje ve světě. A píšou, že je u nás mezi lidmi mnoho zbraní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Anketa

Je nutné v rámci reakce na masakr v Uherském Brodě omezit právo na držení zbraně a zpřísnit v tomto směru předpisy?

17%
11%
hlasovalo: 13319 lidí

Britská veřejnoprávní rozhlasová a televizní stanice BBC doplnila text k nešťastné události čtyřmi velkými fotografiemi z místa činu, ke kterým BBC přidala i  mapku Uherského Brodu s vyznačením místa, kde se nachází restaurace Družba. Pražský dopisovatel BBC Rob Cameron píše, že podobné incidenty jsou v České republice skutečně velmi řídké, ale lidé mimo městské aglomerace mají ke zbraním blízko. „Spousta lidí na venkově vlastní zbraně, protože se s oblibou věnují honu,“ vysvětlil Cameron.

Britský levicový deník Guardian ke zprávě o devíti zastřelených hostech restaurace v Uherském Brodu rovněž přidal několik fotografií a také obrázek z Twitteru známé americké novinářky Lisy Daftariové, která sdílela informace z ČT24. Deník konstatuje, že v České republice platí přísné zákony vztahující se k držení zbraní, ale vzhledem k oblibě lovu v minulosti má „mnoho lidí relativně snadný přístup ke zbraním.“

Americká tisková agentura Associated Press (AP) uvádí, že incident v restauraci Družba je nejhorší událostí svého druhu v novodobých dějinách České republiky. Připomíná také událost z roku 1973, kdy v Praze řidička nákladního vozu záměrně vjela do hloučku lidí čekajících na tramvaj a osm z nich usmrtila. AP dále informuje o kondolenčním dopisu, který českému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi zaslala německá kancléřka Angela Merkelová. „Tato nešťastná událost mě naplnila hlubokým zármutkem,“ píše mimo jiné německá politička a označuje střelbu v Uherském Brodu za „děsivý útok“.

Americká televize CNN na svých webových stránkách publikovala asi minutu a půl trvající reportáž, ve které o celé události podrobně informuje její korespondent Václav Černohorský. „Šlo o vůbec nejhorší masakr v zemi za posledních čtyřicet let. Střelba v Uherském Brodu následuje po podobných útocích ve Francii a Dánsku, které ovšem spadají do kategorie teroristických činů. V případě masakru v restauraci Družba něco takového český ministr vnitra Milan Chovanec vyloučil,“ píše se na CNN.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…