Tak kdo to má dělat? Stát prý může získat stovky milionů, ale úřady se přou, čí práce to je

07.02.2017 7:22

Až stovky milionů korun neoprávněně vyplacených na dotacích majitelům solárních elektráren nemá kdo vymáhat. Státní instituce, které připadají v tomto případě v úvahu, se nemohou dohodnout, která by se tohoto úkolu měla ujmout. O případu píší dnešní Lidové noviny.

Tak kdo to má dělat? Stát prý může získat stovky milionů, ale úřady se přou, čí práce to je
Foto: archiv
Popisek: Solární elektrárna - ilustrační foto

List poukazuje na to, že soudy již v osmi případech rozhodly, že tyto fotovoltaické zdroje získaly podporu na základě neoprávněně vydané licence. Přesto po nich stát peníze zpět nevyžaduje – není schopen vyčíslit škodu ani určit to, kdo by ji měl vymáhat.

„Bylo vyplaceno několik desítek, stovek milionů, které by se měly státu vrátit,“ uvedla v rozhovoru pro LN předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových řeší desítky sporů s provozovateli fotovoltaiky, ovšem ani jeden případ vymáhání neoprávněně vyplacených podpor v souvislosti se zrušenými licencemi. „Úřad je připraven hájit zájmy státu, pokud se na něj oprávněná státní instituce obrátí s konkrétní pohledávkou. To se dosud nestalo,“ vysvětluje jeho mluvčí Radek Ležatka. Ke zpětnému vymáhání podpory se nemá ani operátor trhu, který vybírá příspěvky na obnovitelné zdroje a následně je rozděluje, píše list.

Vybírání příspěvku na obnovitelné zdroje od zákazníků a taky jejich následné rozdělování elektrárnám má na starosti operátor trhu. Právě ten peníze v dobré víře a podle pravidel rozděloval obnovitelným zdrojům, které pak o licenci na základě pravomocného soudního verdiktu přišly. To ale operátor, který sám dával podněty proti podezřelým elektrárnám, nemohl předvídat. K zpětnému vymáhání podpory se ovšem nemá. „Operátor trhu je administrátor výplaty a finanční prostředky nevlastní, pouze distribuuje. Poškozen je ten, kdo přispívá na vyplacenou podporu, tedy český stát a konečný odběratel elektřiny,“ vysvětlila mluvčí společnosti Zuzana Dvořáková. Na otázku LN kolik přes tento úřad provozovatelé fotovoltaických elektráren neoprávněně dostali, úřad neodpověděl.

Akciovou společnost OTE stoprocentně vlastní ministerstvo průmyslu a obchodu. Také z jeho rozpočtové kapitoly je podpora čerpána, a právě proto by ministerstvo mělo být podle Vitáskové úřadem, který musí peníze vymáhat zpět. „ERÚ to být nemůže. Nám škoda nevznikla. My peníze ani nevybíráme, ani nevyplácíme. Ministr Mládek (ČSSD)... ti jsou do toho zataženi a akorát dělají mrtvého brouka,“ cituje list Vitáskovou.

Ministerstvo ovšem tvrdí, že na tahu je Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Dotčený úřad ale tvrdí, že to není pravda. „MPO se dosud na ÚZSVM neobrátilo s oficiální žádostí o vymáhání konkrétních pohledávek. MPO by nám muselo předat pohledávky s patřičnou dokumentací, abychom mohli úspěšně hájit majetkové zájmy státu. Současně nás MPO ani neinformovalo, že by se odpovědnosti za vyplácení nezákonné veřejné podpory zříkalo,“ tvrdí mluvčí úřadu Ležatka.

Jak list dodává, všechny výše uvedené úřady a navíc ministerstvo financí vytvořily speciálně kvůli problému s vymáháním fotovoltaických pohledávek společnou pracovní skupinu. Hmatatelné výsledky své práce ale zatím nepřinesla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…