Tak kdo to vítal Číňany? Server zapátral

30.03.2016 7:21

Za desítkami čínských vítačů, kteří v průběhu návštěvy prezidenta ČLR Si Ťin-pchinga v Česku lemovali pražské ulice, zřejmě stojí čínské velvyslanectví ve spolupráci s Česko-čínskou obchodní asociací. Informoval o tom server Echo24.

Tak kdo to vítal Číňany? Server zapátral
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga čínskými krajany před letištěm

Česko-čínská obchodní asociace si v pražské metropoli na své akce zabrala řadu klíčových prostranství. Nejedná se však o komoru vzájemné spolupráce exministra Jaroslava Tvrdíka, ale o neznámý spolek se sídlem v pražské tržnici Sapa a s netransparentní organizační strukturou.

Čínská ambasáda pak měla dobrovolníky převážně z řad Číňanů žijících v Česku proškolit a vybavit vlajkami.

„Při návštěvách svých vůdců v cizině ČLR často mobilizuje čínskou komunitu v dané zemi, a někdy i v zemích okolních, se dvěma zjevnými cíli: vytvořit dojem pozitivního přijetí a zabránit projevům negativním. Zpravidla si přitom politickou cestou zajistí spolupráci místních úřadů, zejména policie,“ řekl serveru sinolog Martin Hála.

Celý text je ZDE

Čína je posedlá bezpečností

„Čína věří v proaktivní, často až agresivní diplomacii, která se nespokojí s tradičními postupy. Současně je doslova posedlá bezpečností, zejména pokud jde o bezpečnost svých vůdců a zajištění hladkého průběhu prestižních událostí. Na zajištění vnitřní bezpečnosti vynakládá v rozpočtu větší sumu než na obranu. Vnitřní bezpečnost přitom nekončí nutně na hranicích Číny,“ pokračoval sinolog.

Zmíněnou taktiku bylo podle Hály možné prvně vypozorovat ve větším měřítku v roce 2008 těsně před zahájením letní olympiády v Pekingu během štafety olympijské pochodně. Ta zamířila do více než dvou desítek měst po celém světě a řada neziskových organizací akci využila k upozornění na porušovaní lidských práv v Číně. „Čína vyslala na zajištění pochodně tým 30 tajných policistů, kteří běželi po boku čínských sportovců v jednotných modrých teplákách a ‚pacifikovali‘ protestující aktivisty,“ dodal.

Česko-čínská obchodní komora? Chyba v překladu

Zajistit prostranství na akce podporovatelů šéfa čínských komunistů dorazila na pražský magistrát v polovině února podle serveru Aktuálně.cz skupinka Číňanů společně s tlumočnicí. Jménem Česko-čínské obchodní komory nahlásila úředníkům desítky shromáždění především v centru Prahy odpovídající době, kdy měl do Česka čínský státník přijet.

Zmíněná komora se však ale záhy od pořádaní akcí na „podporu delegace z ČLR“ distancovala, stejně tak Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce, jíž šéfuje exministr obrany Jaroslav Tvrdík a která stojí za rozvěšením čínských vlajek a uvítacích billboardů na trase z letiště na Pražský hrad.

Pražský magistrát v reakci na to jméno svolavatele akcí upravil na Česko-čínskou obchodní asociaci s tím, že šlo o chybu při překladu. Česko-čínská obchodní asociace, která je po aktualizaci nahlášená jako svolavatel shromáždění, sídlí ve známé asijské tržnici Sapa v pražské Libuši a přestože údajně vznikla už v roce 2009, její aktivity jsou zahalené tajemstvím. Asociace nemá webové stránky a nelze dohledat žádné kontakty. Na stejné adrese v areálu tržnice pak sídlí další desítky firem.

Ambasáda vítače vybavila vlajkami i vuvuzelami

Podle Lidových novin by za organizací mohl stát osmačtyřicetiletý čínský obchodník James Ruizhen Wu, na kterého je registrována internetová doména asociace a který v Česku podniká od roku 1997.

Čínské velvyslanectví v Praze pak mělo členy uvítacího výboru převážně z řad Číňanů žijících v Česku proškolit. Dobrovolníci se měli učit, jakými pokřiky komunistického prezidenta vítat nebo to, jak se postavit jeho případným odpůrcům. Ambasáda je pak vybavila také čínskými vlajkami, transparenty nebo malými vuvuzelami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…