Tak když ne kvóty, tak to půjde jinak. Brusel se nevzdává, pokud jde o uprchlíky. Chystá nové opatření

09.08.2016 12:21

V Evropské unii by nebylo nutné zavádět kvóty pro rozdělování uprchlíků, pokud by členské státy harmonizovaly své azylové právo, a to včetně výše dávek pro lidi. V rozhovoru pro německý deník Main Post to uvedl eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost Günther Oettinger.

Tak když ne kvóty, tak to půjde jinak. Brusel se nevzdává, pokud jde o uprchlíky. Chystá nové opatření
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Menší uprchlický tábor pro rodiny s dětmi v Ankawě. Jde o křesťanskou čtvrť Arbílu, čtvrtého největšího města v Iráku

„Jako komise navrhujeme, aby byly v EU harmonizovány azylové procedury i právo na dávky pro žadatele o azyl. Pokud by k tomu došlo, nepotřebovali bychom žádné kvóty (pro rozdělování uprchlíků), protože by polevila přitažlivost zemí jako Německo, Rakousko, Dánsko a Švédsko,“ řekl Oettinger.

„Znamená to, že bychom museli z evropského rozpočtu silněji podporovat země jako Bulharsko a Řecko, kde jsou životní poměry žadatelů o azyl takřka neúnosné. A naopak bychom museli být připraveni snížit v Německu standardy (pro uprchlíky), které na základě ústavy uplatňujeme,“ řekl politik, kterého do Evropské komise vyslala vláda německé kancléřky Angely Merkelové.

Dokud se nepodaří dosáhnout harmonizace azylového práva, je podle Oettingera třeba dodržet dohodu o rozdělení uprchlíků, kterou loni přijali ministři vnitra zemí EU přes odpor některých států včetně Česka. Na základě této dohody by Česko mělo přijmout celkem 2691 migrantů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…