Tak nic. Elektrárna Počerady se prodávat nebude

18.05.2017 12:59

Finančník Pavel Tykač se počeradské hnědouhelné elektrárny nedočkal ani dnes. Dozorčí rada ČEZ její prodej společnosti Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal neschválila.

Tak nic. Elektrárna Počerady se prodávat nebude
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Skupina ČEZ si ponechá v majetku uhelnou elektrárnu Počerady. ČEZ prodej zvažoval proto, že protistrana přišla s výhodnou nabídkou, kterou bylo v zájmu akcionářů nutné důkladně posoudit. Transakci za dohodnutých podmínek doporučily tři nezávislé posudky od společností Deloitte, KMPG a Erste Corporate Finance,“ poznamenal mluvčí společnosti Ladislav Kříž. Podle předsedy dozorčí rady ČEZ Václava Pačese je hlavním důvodem rozhodnutí nejistá situace v oblasti hnědouhelné energetiky v Evropě.“ Tímto rozhodnutím se však nemění strategie ČEZ a to je postupný odklon od hnědouhelné energetiky s cílem být do roku 2050 uhlíkově neutrální,“ dodal.

Dozorčí rada ČEZ o možném prodeji elektrárny jednala již koncem dubna, kdy rozhodnutí odložila a vyžádala si k záměru další materiály. Vršanská uhelná za elektrárnu přitom nabízela deset miliard korun. 

Původní text ZDE

Dlouhodobým kritikem prodeje přitom byl ministr financí Andrej Babiš (ANO), přes jehož ministerstvo stát vlastní majoritní podíl v ČEZ. Jeho resort však uvedl, že stanovisko ministerstva nemůže převážit rozhodnutí, které přijme dozorčí rada. 

Prodej elektrárny také kritizovali ekologové. „Zázraky se dějí. Protože fakt, že se mocnému tandemu Beneš–Tykač již napodruhé nepodařilo zválcovat dozorčí radu ČEZ, do kategorie zázraků celkem patří. Zbývá detail: provést urychleně v ČEZu takové změny, které by zabránily managementu chovat se, jako by mu firma patřila. Červnová valná hromada firmy bude dobrou příležitostí k nápravě,“ poznamenal k tomu na svém facebookovém profilu aktivista Jan Rovenský. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…