Tak pane ministře, kolik jste ušetřil, zeptají se kontroloři

06.03.2016 19:57

Nejvyšší kontrolní úřad zahájil v březnu čtyři nové kontroly. Prověří například tzv. nároky z nespotřebovaných výdajů, tedy peníze, které vybraná ministerstva ušetřila v minulosti. Zkontroluje peníze poskytované na zlepšování stavu přírody a krajiny a na vytváření rovných příležitostí pro zdravotně postižené. Prověří také loňskou účetní závěrku ministerstva spravedlnosti. Úřad o tom informuje na svém webu.

Tak pane ministře, kolik jste ušetřil, zeptají se kontroloři
Foto: NKÚ
Popisek: NKÚ

Nároky z nespotřebovaných výdajů vzrostly k 1. lednu 2015 až na téměř 155 miliard korun. NKÚ opakovaně upozorňuje na to, že jde o možné riziko pro plnění státního rozpočtu. Ministerstva a další ústřední úřady můžou za zákonem stanovených podmínek o tyto peníze požádat. Kontrola se zaměří na důvody vzniku těchto nároků, protože tento stav je možné také považovat za signál významných nedostatků v rozpočtovém procesu, uvedla mluvčí úřadu Olga Málková.

Další kontrola se zaměří na peníze určené na ochranu a péči o přírodu a krajinu. Na Program péče o krajinu směřuje ročně ze státního rozpočtu 100 až 150 milionů korun. NKÚ už obdobnou kontrolu uskutečnil a zjistil při ní nedostatky vedoucí k plýtvání penězi. Nynější kontrola by proto měla zjistit, zda se tyto nedostatky už podařilo odstranit. Prověří i to, zda peníze jednotlivé akce přinesly předpokládané výsledky nebo jestli příjemci peněz dodrželi podmínky pro čerpání a použití dotací.

Kontroloři zamíří i na ministerstvo práce a také na úřad práce, aby prověřili systém podpory zaměstnávání osob se zdravotním postižením a plnění Národního plánu vytváření rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením na období 2010–2014. Ministerstvo vynaložilo na podporu zaměstnávání zdravotně postižených ze svého rozpočtu v roce 2010 2,7 miliardy korun a o čtyři roky později již čtyři miliardy korun. Další peníze na tento účel jdou z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. NKÚ bude například zjišťovat, jak úřady práce kontrolují příjemce podpory nebo zda existuje riziko, že příjemci tuto podporu zneužívají.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…