Tak pozor. A co ten druhý účet Milionu chvilek, který není přístupný veřejnosti?! Profesor Keller má podezření

08.02.2020 20:43

Sociolog Jan Keller se v pátečním komentáři pro deník Právo věnoval podvojnému účetnictví. Podle jeho slov umožňuje firmě průběžně bilancovat vývoj položek – „má dáti“ – „dal“. A vzpomněl si u toho na aktivisty a akce spolku Milion chvilek.

Tak pozor. A co ten druhý účet Milionu chvilek, který není přístupný veřejnosti?! Profesor Keller má podezření
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Jan Keller v ostravském knihcentru

Keller se ve svém komentáři zmiňuje o činnosti spolku Milion chvilek a o jeho dvou různých účtech, což právě nazývá zvláštní formou „podvojného účetnictví“. 

„Na účtu transparentním může kdokoliv sledovat jak výši příspěvků sympatizantů hnutí, tak také výši nákladů na pořádání manifestací. Příjmy a výdaje na tomto účtu dokonale souhlasí. Kdokoliv má zájem, může se zde inspirovat, jak provozovat křišťálově čistou politiku,“ popisuje Keller a věnuje se i druhému účtu, který spravují zaměstnanci zapsaného spolku „Milion chvilek, z.s.“ a který k nahlédnutí není. 

Z tohoto účtu jsou podle Kellera vypláceny mzdy aktivistů a možná i jiné platby. Není tak, jak tvrdí, možné si ověřit výše mezd, pojistného a daní.

„Pomocí svérázné formy podvojného účetnictví se daří Milionu chvilek, který usiluje o rozvoj demokracie v naší zemi, učinit klíčové části svého financování naprosto neprůhlednými. Ředitel české pobočky Transparency International, pro kterého by měla být taková netransparentnost velkou výzvou, řeční na akcích Milionu chvilek. Poučuje veřejnost o důležitosti průhlednosti pro zdravé fungování demokracie,“ uzavřel Keller svou poznámku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…