Tak pozor: Michal Horáček zcela jasně o kandidatuře na Hrad

12.05.2016 6:42

„Potřebujeme skutečné lídry, ne hysteriky,“ uvedl v rozhovoru serveru StudentE15.cz textař a spisovatel Michal Horáček. Jeho jméno se také často zmiňuje ve věci dalších prezidentských voleb, kdy on sám kandidaturu nevyloučil.

Tak pozor: Michal Horáček zcela jasně o kandidatuře na Hrad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Textař Michal Horáček

Anketa

Podporujete Zemanův návrh na zestátnění České televize?

95%
5%
hlasovalo: 18839 lidí

Podle Horáčka žijeme ve zvláštní době. „Nade všechno nadřazuji svobodu vyjádření. To je úplně zásadní. Kvalita toho svobodného vyjádření je samozřejmě také, a velmi, důležitá, nicméně je přece jen sekundární. Kdyby byla ta ‚kvalita‘ primární, kdo by ji posuzoval? Jaké závěry by vyvozoval a jaké sankce udílel? Jakmile bychom s tím začali, svoboda vyjadřování se zhroutí a jsme namydlení. Naštěstí je zřejmé, že tato svoboda dosud nejen trvá, ale také se stále rozšiřuje,“ uvedl Horáček.

„Jen nepřítel věnuje tolik úsilí tomu, aby očernil naše elity, vytvořil ‚vlastizrádce‘, poštval nás proti sobě. Do rozkolísaného prostoru lze proniknout mnohem snáze než do soudržného, akceschopného. Přesně tak se chovají i islamisté: poštváním Evropanů proti muslimům a jejich náboženství obecně doufají vytvořit konflikt, který by byl fatální. Pro celý svět,“ všímá si také Horáček. Podle něj nesmíme tolerovat to, že strachu a naší vzájemné nevraživosti sekundují i někteří vlastní politici.

Jistě si nemůžeme myslet, a myslím, že díkybohu si to snad nikdo ani nemyslí, že by situace byla růžová. Není. Má třaskavý potenciál a takovou dynamiku, že další vývoj nikdo nedokáže seriózně odhadnout, natož předpovědět. Tím spíš ale musíme zachovat klid a s tím i schopnost konat,“ dodal s tím, že potřebujeme skutečné lídry, ne hysteriky.

„A od těch nejnebezpečnějších jsme v souvislosti s bezprecedentním migračním pohybem slyšeli, že se přes naše území převalí nezadržitelná lidská spousta, že je to neodvratné… Ale obrátíme-li se od emocí k empirii, tak z Blízkého východu jsme sem zatím dopravili 106 migrantů, notabene křesťanů, a z nich 34 vzalo nohy na ramena hned a dalších 27 později. Teď naši někde v Sýrii pečlivě vybrali sedm lidí a tři raději do letadla směr Česká republika ani nenastoupili. To je důvod k panice? Nebo vám to tak přijde?“ otázal se Horáček.

Původní text ZDE.

„K tomu, aby někdo chtěl být prezidentem… To může chtít jedině psychopat. To potřebuje obrovské ego, protože to, že to někdo chce, není pro mě dobrý signál. Ale jsou situace, kdy člověk nechce, ale musí. Někdy jsou prostě situace, kdy nechcete jít k zubaři, ale musíte, a je možné, že taková situace za necelé dva roky nastane,“ podotkl k vlastní kandidatuře na hlavu státu Horáček. 

„Když nad tím přemýšlím racionálně, tak mi to přijde jako úplná hloupost. Když ale vidím, kolik je tu despektu vůči tomu, o čem moje generace kdysi snila, tedy že se znovu stane součástí euroatlantické civilizace, despektu ke vzdělání, despektu k víře v sebe, despektu k demokracii, despektu k hodnotě jednotlivce… Přiznávám, že mám dilema. Bude-li takový krok nezbytný, vyloučit ho nemůžu,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…