Tak pozor. Uprchlíků může být drasticky, drasticky víc

04.05.2016 13:00

„Klimatické změny povedou k velmi významnému zhoršení životních podmínek obyvatel zemí Blízkého východu a severní Afriky. Prodloužení doby trvání tepelných vln a pouštních bouří může některé regiony učinit v podstatě neobyvatelnými, což nepochybně povede ke zvýšení migrace,“ napsal výzkumný pracovník Jos Lelieveld z Institutu Maxe Plancka.

Tak pozor. Uprchlíků může být drasticky, drasticky víc
Foto: archiv T. Jirsa
Popisek: Imigranti v Makedonii

Anketa

Vadí vám Noční vlci?

7%
93%
hlasovalo: 29151 lidí

Počet migrantů opouštějících země v regionu severní Afriky a Blízkého východu by mohl v budoucnu dramaticky narůst. Výzkumní pracovníci z chemického Institutu Maxe Plancka a Kyperského institutu v Nikósii vypočítali, že by v regionu Blízkého východu a severní Afriky mohlo v budoucnu dojít k tak razantnímu oteplení, že by se tyto oblasti mohly brzy stát v podstatě neobyvatelnými.

V případě těchto oblastí by nepomohlo ani snížení globálního oteplování o dva stupně Celsia, na čemž se na nedávném summitu v Paříži shodli zástupci členských zemí OSN. Již velmi vysoká letní teplota v zemích severní Afriky a Blízkého východu bude narůstat dvakrát rychleji oproti globálnímu průměru, tvrdí experti.

To by znamenalo, že by zhruba v polovině tohoto století teplota v těchto oblastech během letních dnů dosáhla až 46 stupňů Celsia. Tak extrémně horké dny se navíc budou objevovat pětkrát častěji, než tomu bylo doposud. V kombinaci s neustálým znečišťováním ovzduší a častějším výskytem pouštních bouří by tyto faktory mohly přispět k tomu, že by v budoucnu mnohem více lidí tyto krajiny opouštělo.

V oblastech Blízkého východu a severní Afriky, kde letní teploty dosahují extrémních výšin a kde se počet abnormálně horkých dnů od roku 1970 zdvojnásobil, žije celkem 500 milionů lidí. „V budoucnu by se v těchto oblastech klima mohlo natolik proměnit, že by samotná existence těchto lidí byla v ohrožení,“ uvádí ředitel Institutu Maxe Plancka Jos Lelieveld.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…