Tak proto chce Leyenová ve skutečnosti euro pro všechny... Lipovská rozkryla její plán

27.05.2023 10:20 | Ze sítí

Aby bylo jasno už není zdaleka jen pořad Jany Bobošíkové, ve kterém reaguje na politické události. Formát se rozrostl o další pořady a moderátory. Právní džunglí provádí Ondřej Dostál. A Svobodným trhem, což je pořad zaměřený na ekonomická témata, Hana Lipovská. Ta se tentokrát zaměřila třeba na obří odměny manažerů ČEZ, nedostatek prostředků na vyplácení uprchlíků, ministra Nekulu, který se odmítá omluvit, a také na chorvatské euro a německou recesi, která ovlivní i naše hospodářství. Řeč byla i o tom, že Leonardo DiCaprio si jako investici koupil Tyranosaura Rexe.

Tak proto chce Leyenová ve skutečnosti euro pro všechny... Lipovská rozkryla její plán
Foto: Screen Youtube
Popisek: Hana Lipovská v novém pořadu Svobodný trh

Na úvod pořadu zazněl jakýsi souhrn informací, který Hana Lipovská nazvala prvním blokem a ze kterého vyplynulo, že o sociální dávky už žádají i lidé s průměrnými příjmy. A že přesto, že hodnota akcií společnosti ČEZ v poslední době rapidně poklesla, její manažeři si vyplatili odměny ve výši 135 milionů korun. Zaznělo také, že antimonopolní úřad neshledal žádné chyby na potravinovém trhu, a přestože ke kontrole vyzval ministr zemědělství Zdeněk Nekula, odmítl se potravinářům omluvit.

„Tak velké osobní ohodnocení státem čili námi placených představitelů ČEZu nás asi ani nepřekvapí a po loňském roce ani nedojme. Zároveň to, že ve chvíli, kdy tzv. pravicová vláda v čele s premiérem Fialou za ODS neustále vyzývá všechny, aby se nestyděli chodit pro sociální dávky, aby se nestyděli chodit na úřad práce s žádostí o příspěvky, takže to lidé skutečně využijí,“ okomentovala to moderátorka. A k ministru zemědělství dodala, že pokud si vzpomeneme, začal už v úvodu tohoto roku vinit z vysokých cen potravin v podstatě každého, kdo se nějak účastní celého prodejního řetězce, a že třeba zákazníci mohou podle Nekuly za vysoké ceny tím, že nenakupují ve slevách.

Výsledkem Nekulova podnětu je podle Lipovské zpráva místopředsedy ÚOHS o tom, kdo se jak podílí na cenách potravin v České republice.

Na vybraných komoditách zkoumal úřad ceny, kartely a dohody. Došel k názoru, že ceny potravin u nás jsou vysoké hlavně v důsledku vysoké DPH, která pro potraviny platí, a je oproti našim sousedům markantně vyšší. Polsko má tuto daň nulovou, Rakousko a Slovensko 10% a Německo jen 7%. Zatímco Česká republika daní potraviny 15 % (možná klesne v důsledku vládního balíčku na 12 %).

Anketa

Má ministr financí Zbyněk Stanjura vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 44416 lidí
„Jinými slovy, úřad viní z vysokých cen vládu, protože právě vláda zodpovídá za daňovou politiku,“ má jasno Lipovská. Ta dále uvádí, že náš potravinářský trh je velmi pokřivený, ale nemohou za to obchodní řetězce, či spotřebitelé a zákazníci, ale legislativa Evropské unie.

Ta si již v době svého vzniku, ještě jako Evropské hospodářské společenství v padesátých letech, dala za cíl společnou zemědělskou politiku. Tu využívá podle Lipovské zejména Francie a tato politika trh křiví dál a dál.

Naše problémy s cenou potravin tedy mají podle Hany Lipovské původ nejen ve vysokých cenách energií, které vláda nezvládla, a kvůli vládní daňové politice, která obsahuje vysokou DPH na potraviny – ale vneposladní řadě i v politice Evropské unie, kterou jako členský stát nemůžeme efektivním způsobem ovlivnit.

„I tohle je jeden z důvodů, proč část ekonomů, včetně mě samotné, volá po exitu nebo po jakékoli formě o rozvolnění Evropské unie a navrácení zpátky do dřívějších ekonomických dob, protože v současném stavu v rámci současných evropských pravidel prostě volný trh, volná soutěž na trhu zemědělském potravinářském nebude, nemůže být. Jinými slovy, vždy budeme mezi dvěma mantinely. Buď bude potravin příliš mnoho za nízkou cenu, takže zemědělci budou krachovat, budou mít problémy – nebo budou potraviny příliš drahé,“ poznamenala Bobošíková.

Anketa

Jste spokojen/a s podobou „reformy“, kterou představila pětikoalice?

1%
98%
1%
hlasovalo: 26172 lidí
Podstatné podle ní ale je, že se ministr Nekula ve svých obviněních mýlil a dalo by se tedy čekat, že se omluví. To ale ministr před novináři odmítl. „Pan ministr se neomluví. Za všechno můžou řetězce. Za všechno můžeme my zákazníci. A hlavně, máme nakupovat ve slevách. A nejenom, že máme nakupovat ve slevách, ale zároveň si máme uvědomit, že nám teče pitná voda z kohoutku,“ navazuje Lipovská dalším tématem.

Ministr zemědělství totiž na dotaz posluchačky, proč je kojenecká voda ve vyšší daňové sazbě odpověděl v tom duchu, že kromě balených vod máme u nás extrémně kvalitní kohoutkovou vodu a že její pití ke všemu ještě chrání přírodu.

„Jinými slovy, ano, my jsme vám zvýšili DPH na potraviny. My jsme vám zvýšili DPH nebo zvyšujeme vám DPH na pitnou vodu. Ale vůbec si nestěžujte. To je inflačně neutrální, protože máte levnou vodu z kohoutku, tak plaťte tu. To, že pro toho nebohého kojence bude ta úžasná voda z jeho vesnice muset být převařená, což má samozřejmě nějaké nároky na energii a koneckonců i na čas na práci, to už pana ministra netrápí,“ dodává moderátorka.

„Takže jsme opět v tom starém francouzském režimu – když nemají chleba, ať jedí koláče,“ okomentovala to Lipovská s odkazem na údajné prohlášení jedné francouzské „významné princezny“, která poté, co ji oznámili, že poddaní nemají chleba, odpověděla – ať jedí koláče.

Dále přišla v pořadu řeč na setkání guvernéra ČNB Aleše Michla s premiérem Fialou a ministrem financí Stanjurou (oba ODS), kde zaznělo, že během léta klesne inflace pod 10 %. A zaznělo také, že podle ministerstva financí nejsou ve státním rozpočtu peníze na vyplácení dávek pro uprchlíky.

V dalším souhrnu zpráv, který se věnoval euru, eurozóně a evropským financím, jsme se dozvěděli, že předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen chce posílit ekonomickou a měnovou unii, dokončit bankovní unii a vybudovat unii kapitálových trhů. „Neexistuje jiný způsob, jak uvolnit obrovské investice nutné pro zelenou transformaci,“ prohlásila předsedkyně EK.

To Lipovská komentuje s tím, že měnu už nemáme proto, abychom zvyšovali životní úroveň, ani proto, abychom měli obchodní styk, abychom byli úspěšnými ekonomikami. Měnu máme kvůli tomu, abychom sdíleli společnou identitu a abychom prováděli zelenou a digitální transformaci.

Anketa

Jste spokojen/a s podobou „reformy“, kterou představila pětikoalice?

1%
98%
1%
hlasovalo: 26172 lidí
„Upozorňuji, že v České republice máme řadu politiků a politických stran v české vládě, kteří říkají, že máme vstoupit co možná nejrychleji do eurozóny,“ dodává ještě s tím, že ministrem pro evropské záležitosti je dnes pan Dvořák, který o sobě hrdě říká, cituji, že je eurohujer a který říká, že tlačí na to, abychom co nejrychleji přijali společnou evropskou měnu euro.

Zaznělo i to, že Chorvatsku přijetí eura nepřineslo vyšší standard a lidé se tam cítí chudší. Podle prezidentky Centrální evropské banky ale vstup Chorvatska do eurozóny dokazuje, že euro zůstává stabilní měnou.

A německé hospodářství je opět v recesi, protože meziročně klesá spotřeba německých domácností a vlády. Mezinárodní měnový fond dokonce odhaduje, že německá ekonomika bude letos nejslabší ze všech vyspělých zemí světa.

„Právě na tu německou recesi se rozhodně musíme podívat, protože Německo je pro Českou republiku zásadní ekonomikou. Mluvíme vždycky o lokomotivě, že Německo je tou lokomotivou, na které my jako vagón visíme. Když se Německu daří, tak se to přelévá, byť méně výrazně, do české ekonomiky. Když se Německu nedaří, tak to samozřejmě dopadá na naši ekonomiku. A nutno vidět, že my do Německa vyvážíme jedenatřicet procent všech našich exportů. Jsme silně proexportně orientovaná ekonomika. Naše vývozy jsou tím, co táhne naši ekonomiku, náš ekonomický růst. Tím pádem, pokud z jedné třetiny vývoz závisí na Německu, na německé poptávce, na německé spotřebě, tak je to pro nás prostě problém,“ upozorňuje Hana Lipovská.

„A malá poznámka pod čarou; před časem byla pěkná analýza toho, že Německo slíbilo nalít na svou obranu, tedy do armády, do bundeswehru, 100 miliard eur, ale prozatím to nebylo schopné udělat,“ všímá si moderátorka.

A co v pořadu Svobodný trh ještě zaznělo?

Třeba to, že ruské exporty ropy jsou nejvyšší od začátku války na Ukrajině, v dubnu přesáhly i průměr roku 2021. Nebo to, že podle Mezinárodní energetické agentury prudce vzrostly vývozy do Číny a Indie.

Dozvíte se ale i to, že mnohé bohaté celebrity, hollywoodské hvězdy dnes investují do fosílií dinosaurů. „Na první pohled hloupost. Asi málokdo z nás by do toho chtěl dát peníze,“ myslí si Lipovská. Ale třeba Leonardo DiCaprio prý zakoupil Tyranosaura Rexe a má ho někde uloženého.

Proti tomuto se prý mnozí vědci a muzejní paleontologové bouří a říkají, že takový trh nemá existovat a že potřebují, aby podobné artefakty putovaly přímo k nim na vědecké zkoumání, aby na to nesahal soukromý investor.

„Zajímavé je, že autoři citovaného článku říkají, že je to právě naopak,“ cituje moderátorka z článku v The Economist. „Říkají, že právě existence soukromého trhu, to, že je něco zpoplatněno, že někdo má touhu po zisku a chce prodávat fosílie, umožňuje pokrok ve vědě.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

spalovací motory

Kéž by se vám podařilo zrušit zákaz spalovacích motorů, ale upřímně, věříte tomu, že se vám to podaří? Jak toho chcete docílit? Zatím to nevypadá, že by EU chtěla zákaz zrušit. Nejsou to z vaší strany jen plané sliby před volbami?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

No nebude to trvat dlouho, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBaskin , 27.05.2023 10:58:42
a opět se budou bouřit romové. Přibudou jim další lidé co budou chtít žít ze státní podpory, protože česká republika se nepřipojila k Polsku, Maďarsku a Rakousku a souhlasí s tím, aby opět začalo přerozdělování imigrantů z Afriky. Polská televize na to upozorňuje a vyzývá čechy aby se k odporu proti dalšim imigrantům připojili. Vypadá to, že i půl milionů ukrajinců je málo a tak tu budeme muset umístit další tisíce imigrantů z Afriky, která nám tu pošle EU. Je vidět jak už dnes padáme do sra ček. Příchod dalších imigrantů z Afriky a nově i z Pakistánu a třeba i Indie jen ten pád urychlí. Kdybych se už neblížil kmetskému věku tak by mi to moc vadilo. Ale že tu zřejmě moc dlouho nebudu tak mi nezbývá než varovat mladší generace kam se to svojí volbou proBruselské pravice řítíte a příště nevolte už tak blbě. Je to otázkou už jen pár let, kdy se státy Evropy opět začnou rvát mezi sebou. Nezbývá než věřit, že se toho už nedočkám.

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…