Tak půjdou na jatka! Konec koní v Praze, Piráti natěšení, ale pořád to nejde

03.05.2024 12:00 | Monitoring

Na sociálních sítích vyvolává silné emoce fotografie koně, který se na Staroměstském náměstí v Praze zhroutil tuto středu k zemi. Situací se zabývá vedení hlavního města, fiakry ostře kritizuje například náměstek primátora Zdeněk Hřib z Pirátské strany. Předseda pražského ANO Ondřej Prokop vysvětluje, že situace se má ale jinak a o koně je dobře postaráno, poukazuje, že jinak by mohli skončit na jatkách.

Tak půjdou na jatka! Konec koní v Praze, Piráti natěšení, ale pořád to nejde
Foto: X
Popisek: Zhroucený kůň na Staroměstském náměstí v Praze

Večerní Staroměstské náměstí, koňský povoz a u něj kůň ležící na zemi. Koňské povozy, které jsou oblíbenou atrakcí turistů, jsou čím dál častějším předmětem vášnivých diskusí. Zatímco provozovatelé vysvětlují, že koně sem tam uklouznou, lidé jsou z tohoto smutného pohledu v šoku: „Nemyslíte si, že je na čase, aby Praha s tímhle svinstvem zamávala?“ alarmují na sociální síti pražské politiky k akci.

Pražský radní pro majetek a transparentnost Adam Zábranský (Piráti) připomněl snahy jeho a jeho stranických kolegů o to, aby koňské povozy z centra Prahy zmizely. Podpora radních však není dostatečná.  

„Po sociálních sítích se šíří fotka zhrouceného koně ze Staroměstského náměstí. Lidi se ptají, kdy už fiakry (koňské povozy) z centra města zmizí. Tak já vám řeknu, jak to je.

Už v minulém volebním období jsme s Jiřím Pospíšilem prosadili vyřazení fiakrů z tržního řádu. Od 1. ledna 2023 jsou tam nelegálně a fiakristé tak dostávají pokuty od živnostenského odboru. Problém je, že stále mají historickou nájemní smlouvu, a ač to samo nestačí k podnikání ve veřejném prostoru (k tomu je potřeba i podpora v tržním řádu, proto od města dostávají pokuty), fiakristé se tváří, že je všechno v pořádku, a v rozporu s tržním řádem si vesele podnikají dál s podporou odboru dopravy Prahy 1, který jim dává zábor na zvláštní užívání komunikace.

V tomto volebním období jsem se už 2x snažil na radě prosadit výpověď nájemní smlouvy s fiakristy, naposledy tento týden v pondělí. Bohužel, výpověď podpořili pouze 4 pirátští radní a Jiří Pospíšil – zbytek SPOLU a STAN očividně nechtějí, aby kočáry s koňmi z centra města zmizely. V té souvislosti jsem slyšel ‚argumenty‘, že koně tahle ‚práce‘ baví, jsou k tomu stvořeni a mají se báječně... Já se tedy spíš kloním na stranu těch odborníků, kteří říkají, že táhnout kočáry s turisty v centru města pro koně vhodné není, ať už kvůli rozpáleným a tvrdým povrchům komunikací, vysokým teplotám v létě, hluku, smogu, repetitivnímu chování či míšení s automobilovou dopravou.

Jestli chcete, aby fiakry z centra města opravdu zmizely, pirátské radní o tom přesvědčovat nemusíte. My se o to snažíme,“ vysvětloval snahy pirátských radních v této věci Zábranský, který na sebe také v minulosti prozradil, že je vegetarián.

Proti tomu vystoupil Ondřej Prokop, předseda pražského ANO, s tím, že ochránce zvířat spíše znepokojuje snaha Pirátů poslat koně fiakristů na jatka. „Sám dobře víte, že zvířata jsou pod přísnou kontrolou a kůň na fotce je v pořádku, viz veterinární zpráva,“ uvedl a sdílel příslušný dokument.

„Fiakristé mají také stále platnou nájemní smlouvu s městem a jsou otevřeni diskusi, kterou ale opakovaně odmítáte,“ oponoval dále Ondřej Prokop.

„Praha není majitelem těch koní, takže ani nerozhoduje o tom, co by s nimi bylo, kdyby fiakry na Staroměstském náměstí skončily,“ kontroval následně Adam Zábranský. „Přijde mi trochu absurdní, jak fiakristé na jednu stranu říkají, že koně milují a jsou pro ně vším, aby vzápětí dodali, že když fiakry na Staroměstském náměstí skončí, koně pošlou na salám,“ poukázal na výhružky se strany majitelů koní.

„Vzhledem k tomu, že mým cílem je, aby jejich provoz skončil, nechápu, o čem by měla být diskuse. V minulém volebním období existovala pracovní skupina, kde byli i fiakristé, nicméně jak jsem očekával, ukázalo se, že tahle cesta nikam nevede, protože někteří odborníci a fiakristé říkají, jak je koním táhnoucím kočáry v centru města báječně, a jiní odborníci poukazují na to, že to pro ně rozhodně vhodné prostředí není,“ zopakoval Pirát.

Na snímek reagoval i náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib. „Byl jsem upozorněn na tuto znepokojivou fotku, na které leží svalený kůň zapřažený v kočáře. Podle našich informací mu podklouzla noha a teď je v péči veterinářů,“ napsal na síti X. Zdůraznil, že Piráti již delší dobu prosazují přístup důsledné ochrany zvířat a provoz fiakrů v centru města razantně odmítají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

22:58 Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

Piráti představili svůj 12bodový plán pro boj s dezinformacemi, v němž požadují, aby další ministers…