Tak se na to podívejme. Dienstbier srovnal úspěchy Sobotky a Zemana

01.02.2016 22:38

Mezi prezidentem Milošem Zemanem a premiérem Bohuslavem Sobotkou probíhá otevřená slovní válka. Prezident Zeman se označil za úspěšného politika ČSSD, ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) ale tuto tezi hlavy státu rozcupoval. Popsal, co všechno Sobotka vyhrál a kde všude Zeman pohořel. První místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek (ANO) následně doplnil, že by Miloše Zemana klidně volil znovu.

Tak se na to podívejme. Dienstbier srovnal úspěchy Sobotky a Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jiří Dienstbier

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) stojí již ostře proti sobě. Bez vytáček jasně říkají, co si jeden o druhém myslí. Co to bude znamenat pro českou politickou scénu a celou Českou republiku? V pondělních Událostech, komentářích České televize o tom diskutovali ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), první místopředseda  ANO Jaroslav Faltýnek a politolog Lubomír Kopeček.

„Já bych se vyjádřil k tomu, kdo je úspěšným a kdo neúspěšným předsedou ČSSD. Bohuslav Sobotka dokázal vyhrát troje senátní volby, což se Miloši Zemanovi nepodařilo, Bohuslavu Sobotkovi se podařilo vyhrát krajské volby, což se Miloši Zemanovi také nepodařilo. A Bohuslavu Sobotkovi se také povedlo vyhrát senátní volby ve velmi těžké situaci, kdy proti ČSSD stála mnohá protestní hnutí a ještě navíc proti ní postavil Miloš Zeman svou SPO,“ vypálil Dienstbier.

Ocenil u premiéra mírnost, s jakou reaguje na nenávistné útoky prezidenta. Premiér si je totiž vědom toho, že by si hlava státu a předseda vlády měli uchovat schopnost spolu jednat.

Faltýnek se na spory premiéra s prezidentem dívá trochu jinak. „Já myslím, že to přiživují česká média. Pan prezident Zeman je svůj, lidé, kteří ho volili – včetně mě – věděli, jak se vyjadřuje,“ konstatoval druhý muž Babišova hnutí ANO.

Politolog Lubomír Kopeček v tom dal Faltýnkovi za pravdu. Aktuální válka je podle jeho názoru spíše válkou mediální, která nemá nějaký podstatnější obsah. Stojí za pozornost, že spolu v tuto chvíli souzní Miloš Zeman a Andrej Babiš. „Je to do jisté míry logické, protože si jsou oba pánové vědomi, kde jsou jejich oblasti zájmu,“ doplnil Skopeček. Měli bychom mít na paměti, že se Zeman jako politik chová především tak, aby zvýšil své šance na znovuzvolení.

Faltýnek mezi Andrejem Babišem a Milošem Zemanem žádné přímé spojenectví nevidí. „Tady pan Dienstbier říkal, že Miloš Zeman nebyl úspěšný premiér. Já s tím nesouhlasím. A navíc, já nevidím žádný rozpor mezi prezidentem a hnutím ANO. Pan prezident podporuje zákony této koalice,“ pochvaloval si místopředseda ANO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…