Tak se podívejte, co se děje na vybombardované syrské vojenské základně pouhý den po útoku USA

08.04.2017 13:12

Zdá se, že Rusové mohli varovat své syrské spojence, že na leteckou základnu Šajrát dopadne několik desítek raket, a syrská armáda tak dostala možnost na útok se připravit. Možná právě díky tomu je základna opět v provozu jen 24 hodin po útoku a opět z ní startují stíhačky. Informuje o tom britský Independent.

Tak se podívejte, co se děje na vybombardované syrské vojenské základně pouhý den po útoku USA
Foto: archív autora
Popisek: US letecký útok Sýrie

Když 45. prezident USA Donald Trump nařídil raketový útok na leteckou základnu Šajrát patřící syrské armádě Bašára Asada, informoval o tom ruskou stranu, aby zabránil mezinárodnímu incidentu velkých rozměrů. Rusové ze základny stáhli své jednotky a o útoku pravděpodobně informovali i své syrské spojence.

I tak lze vysvětlit, že jen 24 hodin po útoku je základna Šajrát v blízkosti města Homs zřejmě opět v provozu. A to i navzdory tomu, že na základnu bylo vypuštěno 59 střel a téměř polovina zasáhla cíl. Údajně zabily sedm lidí a způsobily rozsáhlé škody. Tak to alespoň popisuje americká strana.

Trump nařídil raketový útok v reakci na užití chemických zbraní proti syrským civilistům. Spojené státy nepochybují o tom, že za útokem za použití zbraní hromadného ničení stály jednotky Bašára Asada. Vláda to popírá a vinu klade na bedra rebelů. Rusko se přiklání k názoru syrské vlády a volá po prošetření celého případu. Trump však podle všeho nechtěl čekat na zdlouhavé vyšetřování. K akci ho pohnula především smrt dětí.

Ruský prezident Vladimir Putin okamžitě prohlásil, že došlo k porušení mezinárodního práva, protože k úderu došlo bez mandátu OSN, což je také pravda. Mandát OSN vydán nebyl, mimo jiné proto, že Rusko blokuje Radu bezpečnosti OSN v této otázce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…