Tak smůla: Přímý přenos projevu Andreje Kisky v ČT nebude

21.08.2018 14:32

Česká televize nakonec živě projev slovenského prezidenta Andreje Kisky k výročí srpna 1968 neodvysílá. Slovenská RTVS zrušila původní souhlas, který se souběžným vysíláním udělila. Požádala ji o to přímo kancelář slovenského prezidenta. Lze se domnívat, že jde o Kiskovo gesto, který s Milošem Zemanem udržuje blízké přátelské vztahy.

Tak smůla: Přímý přenos projevu Andreje Kisky v ČT nebude
Foto: KPR
Popisek: Setkání prezidentů Miloše Zemana a Andreje Kisky

Kiskův projev bude muset Česká televize pustit ze záznamu, původní souhlas s živým vysíláním slovenská televize s odkazem na prosbu tamní prezidentské kanceláře odvolala. Na Twitteru to oznámil zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT Michal Kubal.

“Projev Andreje Kisky odvysílá ČT24 až po skončení jeho promluvy v RTVS. Slovenská televize původní souhlas se souběžným živým vysíláním v ČT zrušila na základě žádosti kanceláře prezidenta SR,” napsal Kubal.

Oficiální důvod patrně Kiskova kancelář nesdělila. Vysvětlení se však nabízí. Mezi Andrejem Kiskou a Milošem Zemanem je dlouhodobě silné přátelské pouto, čemuž nebrání ani mnohdy jejich odlišné politické názory.

Slovenská hlava státu tak mohla chtít dát najevo, že nesouhlasí s tím, aby projev určený slovenskému publiku politicky zneužili zdejší Zemanovi oponenti. ČT bude proto muset proslov prezidenta Kisky vysílat později ze záznamu.

Podle hradního mlučího Jiřího Ovčáčka nejde o čas vysílání, ale o obsah projevu. Mluvčí v reakci pro ParlamentníListy.cz zdůraznil i přátelský vztah mezi Kiskou a Zemanem.

“Není vůbec důležité, v kolik hodin bude projev odvysílán. Důležité je, jaký bude obsah projevu přítele České republiky a přítele českého prezidenta,” řekl nám Jiří Ovčáček.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…