Tak takhle to tedy je, pane Schwarzenbergu, ,,odhaluje" knížete publicista. Důvod: Záznam, kterak šéfa TOP 09 trápí Veselovský

17.11.2014 10:31

Prezident Miloš Zeman byl po návratu ze státní návštěvy Číny kritizován, že se snaží kvůli obchodu rozbít tradiční důraz české zahraniční politiky na lidská práva. Podobně je „cupována“ i nová lidskoprávní koncepce z dílny prvního náměstka ministra zahraničí Petra Druláka. Publicista Daniel Veselý na Britských lidstech všechny kritiky odkazuje na nedávný rozhovor bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga pro televizi DVTV. Tam se prý dozvědí, jak to ve skutečnosti s těmi polistopadovými lidskými právy bylo.

Tak takhle to tedy je, pane Schwarzenbergu, ,,odhaluje" knížete publicista. Důvod: Záznam, kterak šéfa TOP 09 trápí Veselovský
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

„Jestliže si nyní čeští liberálové stěžují na podle mého soudu rozvážnou a celkem konzervativní lidskoprávní koncepci 1. náměstka ministra zahraničí Petra Druláka, měli by povinně zhlédnout toto interview s mužem ZDE, který svou kariérní hanu i lesk spojil s odkazem Václava Havla,“ začíná Veselý.

Schwarzenberg ve zmiňované relaci mimo jiné prohlásil, že se Česká republika v polistopadové době proslavila ve světě důrazem na lidská práva, aby následně připustil, že ministr zahraničí musí navštěvovat i země, v nichž se lidská práva nedodržují. V této souvislost zmínil, že se snažil dodržovat dobré vztahy s Čínou, v to počítaje uznání její územní celistvosti. Komentátor dále připomíná, že Schwarzenberg přiznal, že se jeho přístup a přístup prezidenta Zemana liší v podstatě jen v odlišné rétorice, tudíž ve formě a kosmeticky, aniž by patřičný prostor dostaly zásadní výtky na adresu represivního čínského establišmentu.

„Toť věru obnažující ťafka českým liberálům či intelektuálním fluktuantům pražské lumpenkavárny, již naopak zběsile grilují prezidenta Zemana, jenž se nyní rovněž snaží udržovat ‚příjemné vztahy‘ s Čínou, aniž by kritickým slovem poukázal na značné represe upečené v kuchyni pekingských vožďů,“ dodává k tomu přispěvatel blistů.cz.

Zakopaný pes podle něj spočívá v tom, že česká diplomacie v čele s Karlem Schwarzenbergem navazovala obchodní a další styky s klientskými režimy Washingtonu, aniž by ji rmoutilo tamní hromadné porušování lidských práv.

„Tedy celou lidskoprávní koncepci, u jejíhož zrodu stál Václav Havel, který tuto štafetu symbolicky předal Karlu Schwarzenbergovi, vnímám jako nadmíru cynickou, selektivní a pokryteckou. A smím konstatovat, že lidská práva jsou pouhým vedlejším produktem ‚humanitárního diktátu‘ Bílého domu, který entuziasticky přijal jak Václav Havel, tak posléze Karel Schwarzenberg,“ míní komentátor a dodává, že vedle této agendy se nová lidskoprávní koncepce Petra Druláka jeví jako hluboce humanistická.

Celý text k přečtení ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…