Tak takhle začaly potíže Ivo Rittiga, tvrdí LN a vyprávějí příběh

07.07.2014 7:57

Lidové noviny píší v pondělním vydání o spletité kauze, kterou nyní prověřuje policie a která patrně spustila „hon" na lobbistu a vlivného podnikatele Ivo Rittiga. Údajně jde o souboj mezi petrochemickou firmou z liberce Oleo Chemical a výrobcem koupelen z Příbrami Ravak. Nebýt tohoto sporu, nedostaly by se prý ven materiály, které později svědčily proti Rittigovi.

Tak takhle začaly potíže Ivo Rittiga, tvrdí LN a vyprávějí příběh
Foto: twitter.com
Popisek: Ivo Rittig

V liberecké firmě se od roku 2008 odehrává střet o stovky milionů korun, které Ravak společnosti půjčil. V roce 2011 vstupují do hry také známý protikorupční bojovník Karel Janeček a generál Karel Randák. Janeček půjčil jednomu ze spolumajitelů Oleo Chemical několik milionů na nákup letadla. Randák zase majitelům Ravaku poskytoval rady. Současně oba muži zakládali Nadační fond proti korupci, píší LN.

Klíčovým momentem podle deníku bylo, že v květnu 2011 se majitelé Ravaku dostali ke smlouvám a dokumentům liberecké firmy, mezi nimiž našli kontrakty s firmou Cokeville Assets, která poskytovala služby Rittigovi a na jejíž konto putovalo v minulosti 17 haléřů z každé pražské jízdenky za zprostředkování zakázky pro firmu Neograph. Podobnou službu prý firma Cokeville odvedla i pro Oleo.

Případem se nyní zabývají specialisté z protimafiánského útvaru. Podle informací LN se zaměřili na spolumajitele firmy Oleo Chemical Michala Urbánka a dalšího spoluvlastníka Kamila Jirounka. Jeden ze spolumajitelů Ravaku, Jiří Kreysa, tvrdí, že z jeho firmy na základě zfalšovaných dokumentů vylákali stovky milionů korun. Naproti tomu Jirounek označil chování Ravaku za vydírání s cílem jeho firmu nepřátelsky převzít.

Společnost Ravak půjčila prostřednictvím Jirounka liberecké společnosti téměř dvě stě milionů na jistý projekt, který vypadal slibně. Poté, co se Oleo začalo potýkat s problémy, až se chod fabriky nakonec zastavil, začali se majitelé Ravaku o své peníze obávat. Zlom nastal v první polovině roku 2011, kdy Ravak získal přístup k informaci o vnitřním chodu Olea. Díky tomu měli možnost zjistit, kam jaké peníze tečou. Kromě toho Kreysa objevil dokumenty směřující k vlivným postavám českého politicko-byznysového světa.

„Odmítli jsme například vyplácet provize karibské společnosti Cokeville Assets. Pokud Oleo vyhrálo zakázku na dodávku biopaliva pro pražský dopravní podnik, nebyl důvod mu vyplácet žádné provize. Pokud nevyhrálo soutěž, pak se k vítězství ve výběrovém řízení dostalo díky firmě Cokeville, které vypláceli provizi. Žádný jiný výklad mě k tomu nenapadá," sdělil deníku Kreysa.

Hned několik stop vede k Ivo Rittigovi a s ním spojeným firmám

V dubnu 2012 se Ravak připojil k insolvenčnímu řízení a snažili se získat i další věřitele. Osloven byl i Karel Janeček, který Jirounkovi poskytl 75 milionů korun, ten ale nabídku nepřijal, popisují LN. Za snahu dostat Oleo Chemical do insolvence ale přišla odveta. Majitelé petrochemické firmy podle Kreysy vše otočili a začali tvrdit, že naopak oni jsou věřitelem.

Kreysa se obává, že firemní peníze zpět nedostane. Finanční toky prý mířily do zahraničí, například do firmy DT Consulting, o které prý Urbánek v minulosti tvrdil, že patří Rittigovi.

Situace se podle Kreysy tak vyhrotila, že se bál o bezpečí rodiny a obrátil se na generála Karla Randáka. „Něco jsme jim poradili, pak už jsme ale nebyli v kontaktu," uvedl Randák, který spolupracuje s Janečkem v rámci protikorupčních aktivit. Randák také koncem roku 2011 upozornil v debatě České televize na dodávky bionafty od firmy Oleo Chemical pro pražský dopravní podnik a stopy vedoucí ke karibské firmě Cokeville Assets. Ta figurovala, jak LN připomínají, i v kauze jízdenek, kvůli níž je lobbista Rittig v současnosti trestně stíhán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…