Tak teď už nebudou ministři chodit do parlamentu vůbec, obává se opozice. Jde o nejnovější nápad Pirátů

07.02.2019 17:59

Piráti přišli s návrhem na zavedení klouzavého mandátu. V praxi by to znamenalo, že poslanec, který se stane ministrem, přijde o svůj mandát a na jeho místo nastoupí náhradník. Zatímco premiér Andrej Babiš (ANO) pirátský návrh vítá, pravicová opozice hlasitě protestuje. Pokud už teď ministři příliš nechodí na interpelace, po zavedení klouzavého mandátu by prý nepřišli už vůbec. Pravda je, že Babiš mnoho měsíců vůbec nebyl na písemných interpelacích.

Tak teď už nebudou ministři chodit do parlamentu vůbec, obává se opozice. Jde o nejnovější nápad Pirátů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš odpovídá

V závěru roku 2018 pravicová opozice vyčetla Andreji Babišovi, že pohrdá Sněmovnou, protože nedochází na pravidelná čtvrteční dopolední jednání, kde se probírají písemné interpelace. Teď přišli Piráti s návrhem na zavedení tzv. klouzavého mandátu, který by znamenal, že poslanec, jenž se stane ministrem, nebude zároveň poslancem a na jeho místo nastoupí náhradník. Pokud ministr o post ve vládě přijde, stane se opět poslancem.

ODS a TOP 09 se bouří. Mají pocit, že pokud už teď ministři nepovažují za zásadní skládat účty Sněmovně, po zavedení klouzavého mandátu už prý nebudou chodit do Sněmovny vůbec. „Jsem přesvědčený, že z hlediska české ústavy a principu rozdělení mocí platí, že vláda se zodpovídá Poslanecké sněmovně a účast členů vlády na jednání Sněmovny je nezbytná. Jsme proti zavedení klouzavého mandátu. Hrozí, že na jednání Poslanecké sněmovny by chodilo ještě méně ministrů,“ řekl Novinkám místopředseda ODS Martin Kupka.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek to vidí podobně. „Jsem k tomu historicky velmi zdrženlivý, mám řadu důvodů, proč si myslím, že bychom to dělat neměli. Došlo by ještě k většímu odtržení vlády od Sněmovny. Rozuměl bych víc tomu, že ministr naopak musí mít poslanecký mandát,“ uvedl pro Novinky Kalousek.

Premiér Babiš, který návrh Pirátů podporuje, chybí ve Sněmovně prakticky nejvíc. Možná i proto s podporou zavedení klouzavého mandátu narazí u koaliční ČSSD. „Sám za sebe jsem dlouhodobě proti. Úprava by mohla vést k oslabení vazeb mezi Parlamentem a vládou. Naopak preferuji britský systém, kde ministr musí být poslancem,“ konstatoval sociální demokrat Jan Chvojka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…