Tak to by stačilo, pašeráci. Evropa prý chystá plán, který převaděčům utne byznys s běženci

14.07.2016 9:58

Nová pravidla pro azyl uprchlíkům navrhuje Evropská unie. Členské země by imigranty přijímaly přímo samy, a to rovnou z uprchlických táborů mimo Evropu. Kromě toho by každoročně schvalovaly, kolik imigrantů a odkud budou přijímat.

Tak to by stačilo, pašeráci. Evropa prý chystá plán, který převaděčům utne byznys s běženci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Do Česka přiletělo dalších 23 křesťanských uprchlíků z Iráku. Dočasný domov najdou v Praze Braníku a ve Smilovicích na Frýdecko- Místecku

Rozhodování by tak připadlo členským státům. Ty by však měly finanční podporu z unijních prostředků, aby mohly své vize realizovat. Navíc by probíhalo podle sjednocených azylových pravidel.

Eurokomisař pro migraci Dimitris Avramopulos zastává názor, že EU je už na imigraci připravena mnohem lépe než vloni. Potřebovala by ale sjednotit pravidla azylového řízení, aby byla jasná a jednotná pro všechny. Nová pravidla by měla odradit běžence od toho, aby při první příležitosti směřovali do vysněných zemí, jako je Švédsko nebo Německo. Zejména tím, že opuštění jedné země by bylo důvodem pro neudělení azylu v druhé.

Součástí návrhu byla původně i harmonizace sociálních dávek, která by zamezila vyšší atraktivitě štědřejších zemí. Tu však nakonec EU opustila, protože jednotlivé země o ní měli výrazně rozdílné představy.

Česká republika považuje nejnovější návrh za přijatelný. „Dlouhodobě považujeme přesídlování za daleko přínosnější nástroj než přemísťování uprchlíků, kteří už v Evropě jsou,“ uvedl pro Hospodářské noviny státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Přínosem je prý zejména to, že přímým výběrem rozbijeme pašerákům jejich byznysový model.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…