Tak to byste porušil asi deset zákonů. Ministr Ťok si poslechl návrh moderátora, co dělat s Kapschem, a začal se smát

10.12.2016 18:20

Do sobotního Pressklubu k Luboši Xaveru Veselému na Frekvenci 1 zavítal ministr dopravy Dan Ťok. Prozradil, jak je to s mediálním hororem kolem dálnice D8 a proč dosud nebylo možné vypsat otevřené výběrové řízení. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) prý velmi dobře ví, proč to nešlo, ale před kamerami říká něco jiného. V úvodu se Ťok vyjádřil i ke kauze Jindřicha Forejta. Forma skandalizace mu přijde odporná.

Tak to byste porušil asi deset zákonů. Ministr Ťok si poslechl návrh moderátora, co dělat s Kapschem, a začal se smát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přivítat polského prezidenta přišel i například ministr dopravy Dan Ťok

„Já o tom zas tak moc nevím, ale ta forma mi přijde velmi odporná. ... V politice hrají všude hry, ale já bych za tím politickou hru primárně neviděl. Kolem pana prezidenta se teď nakupilo víc chyb a pokud se hledá viník, tak se podle mě nehledá úplně správně,“ vyjádřil svůj názor ministr dopravy.

„Nepředpokládám, že doma užíváte drogy, ale mohlo by to potkat i vás jako ministra?“ ptal se moderátor Luboš Xaver Veselý trochu v odlehčeném duchu. Člen vlády odvětil, že drogy neužívá a to ani doma, ale do bytu by si zval jen lidi, které velmi dobře zná. Když je člověk veřejně známý, musí si prý dávat pozor dvojnásob. „Víte, já si dávám pozor, i když jdu přes přechod. Přecházím jenom po přechodu a poctivě čekám na zelenou, protože nikdy nevím, kdo si mě kde může vyfotit,“ dodal k tématu Ťok.

Posléze se ministr věnoval dopravním otázkám. Došlo na dálnice D1 a D8. „To, co se děje na té D8 je trošku virtuální realita. Vědělo se, že ta dálnice povede územím, které se trochu pohybuje. My máme světové odborníky, kteří nám radí, jak vést dopravní stavby problematickým územím. A oni říkají, že tímto územím tato dálnice vést může,“ zdůrazňoval v pořadu Ťok. „To není žádný katastrofický film typu, že se to s těmi auty utrhne a smete je to až k Labi. Pokud bude hrozit, že se to pohne, tak tam zastavíme dopravu a možná se pohne prázdná dálnice,“ klidnil obavy šéf resortu dopravy. Na adresu médií poznamenal, že tvoří hororové zprávy, protože lidé hororové zprávy rádi čtou, ale na D8 podle ministra rozhodně k žádnému hororu nedojde.

Pokud jde o D1, v příštím roce se na ní prý proinvestuje asi 7 až 8 miliard korun. Modernizace této dálnice je specifická. Podle Ťoka je to tak komplikovaná stavba, že vlastně stavíme úplně novou dálnici a to prosím za plného provozu.  

Mezi čtyřma očima prý Sobotka říká něco jiného než před kamerami

Stranou pozornosti ministra dopravy nezůstala ani problematická smlouva na správu mýta s firmou Kapsch. „Na této smlouvě jsou dvě kouzelné věci. Jedna z nich je, že tato smlouva vůbec nepočítala se svým koncem a vůbec nepočítala s tím, že by mýto po deseti letech provozoval někdo jiný. Je obvyklé, že smlouva popisuje, co se bude dít, až smlouva skončí. V této smlouvě to prostě není,“ shrnul zásadní problém Ťok. V tuto chvíli ale existuje dodatek, který prodlužuje trvání smlouvy maximálně o tři roky a součástí dodatku jsou také ustanovení u uspořádání otevřeného výběrového řízení, které člen vlády už chystá.

„Vy si necháváte okopávat kotníky kvůli Kapschi. Kritizuje to kdejaký Ferda,“ pravil Xaver. Ministr na to: „Pane Veselý, je to tak, ale co byste udělal vy?“ „Já bych ráno vypsal výběrové řízení a odpoledne bych vyhlásil vítěze,“ zaznělo z úst moderátora. „Pane Veselý, to byste porušil asi deset zákonů,“ sdělil obratem Ťok. „Musel jsem veřejně národu přiznat, že je smlouva podepsaná tak špatně, že se prostě musí prodloužit, protože jinak to nejde,“ dodal.

Trochu ho prý mrzí rétorika předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD). Premiér prý velmi dobře ví, jak to se smlouvou státu a firmy Kaspch bylo a když spolu pánové mluví mezi čtyřma očima, tak se Ťokovi zdá, že Sobotka chápe, že jinak to nešlo. „Jenže pak předstoupí před novináře a ta jeho rétorika se promění,“ posteskl si šéf resortu dopravy.

Čím se hnutí ANO liší od jiných politických stran?

V závěru pořadu ministr prozradil, čím se hnutí ANO liší od tradičních zavedených stran. „Hnutí ANO říká, co udělá. Ostatní říkají, jak to děláme špatně a jak nám v tom chtějí zabránit,“ předestřel svůj pohled. Když politická strana staví na negativním programu, pak podle Ťoka nemůže vydržet dlouho.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…