Tak to dnes vypadá v Kyjevě: Poslance hodili do popelnice. Ale extremisti neposilují, tvrdil Zahradil

16.09.2014 23:02

O svých názorech na ratifikaci asociační dohody, kterou v červnu uzavřela s Ukrajinou Evropská unie, hovořili v úterním vydání pořadu Události, komentáře europoslanec Jan Zahradil (ODS) a poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD). Aktuální informace o dění na Ukrajině pak přinesla zpravodajka České televize.

Tak to dnes vypadá v Kyjevě: Poslance hodili do popelnice. Ale extremisti neposilují, tvrdil Zahradil
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Foldyna uvedl, že pokud by byl europoslancem, pro ratifikaci asociační dohody by nehlasoval. Poukázal na to, že Ukrajina je země, v níž stále probíhá občanská válka, že ve volbách zde kandiduje strana, jejíž šéf vede eskadry a který brutálně zatkl starostu Luhansku a který o tom, jak jej brutálně vyslýchal, ještě natočil video.

Zahradil připustil, že v ukrajinské politice jsou extremistické prvky. Upozornil ale, že právě extremisté v ukrajinském parlamentu hlasovali proti asociační dohodě. Ohledně toho, že byla platnost obchodní části asociační dohody odsunuta až na začátek roku 2016, Foldyna uvedl, že by bylo poctivější podepsat asociační dohodu k 1. 1. 2016. Zahradil uvedl v reakci na obavy Foldyny z pravicového extremismu na Ukrajině, že se zatím nezdá, že by radikální síly v této zemi nějak posilovaly.

Krok ukrajinského parlamentu je vstřícné gesto vůči východním oblastem země

Oba politici se shodli, že gesto ukrajinského parlamentu ohledně posílení autonomie východních částí země je vstřícné gesto a v celé krizové situaci jednoznačně pozitivní krok. Podle Foldyny ale mohlo takové rozhodnutí přijít mnohem dříve.

V další části pak zpravodajka České televize na východní Ukrajině Adriana Dergam uvedla, že reakce na ratifikaci asociační dohody byly na Ukrajině rozdílné. V její západní části to lidé přivítali jako něco, na co se dlouho čekalo. Na východě tomu prý nepřidávali velkou důležitost, ale celková atmosféra prý byla pozitivní.

V okolí Doněcku boje probíhaly na 14 místech

Navzdory tomu, že bylo mezi oběma stranami konfliktu dohodnuto příměří, v blízkosti Doněcku se podle Dergam stále bojuje, a to už na 14 místech. Především o letiště. Naopak v okolí Luhansku se boje příliš neobjevují.

Zpravodajka také zmínila, že v úterý před ukrajinským parlamentem opět hořely pneumatiky. To kvůli tomu, že zde shromáždění lidé po poslancích vyžadovali, aby byl konečně přijat lustrační zákon. Televize přitom promítla videozáznam, který ukázal, jak dav srocený před parlamentem dokonce jednoho z poslanců kvůli tomu hodil do kontejneru na odpadky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …