Tak to je bizár. Rakouský velvyslanec se bál použít slovo „vánoční“, aby neurazil muslimy

23.12.2016 11:55

Evropané by měli v plné míře respektovat islám, ale vyžadovat to samé po muslimech v případě křesťanského náboženství a zvyklostí je považováno za téměř rasistické. Čím dál častěji jsme proto svědky různých bizarních ústupků vůči muslimské menšině. Obzvlášť v tomto ohledu vynikají západoevropské státy.

Tak to je bizár. Rakouský velvyslanec se bál použít slovo „vánoční“, aby neurazil muslimy
Foto: Hans Štembera
Popisek: A je to. Vánoční strom na Staroměstském náměstí svítí

Lidé se dívají s krajní nelibostí na dvojí metr, který uplatňují zastánci multikulturalismu. Mnoho obyvatel našeho kontinentu má oprávněný pocit, že zatímco po majoritě je tvrdě vyžadován respekt k jiným kulturám, od migrantů z Blízkého východu nebo Afriky se nic takového neočekává. Ze školních jídelen v některých západoevropských metropolí je stahováno vepřové maso, ze zdí učeben mizí křesťanské symboly atd.

Pozornost vzbudilo před několika měsíci vyjádření německé političky Von Berg ze strany Zelených. Přímo v Bundestagu vyjádřila přání, aby za dvacet až třicet let patřili Němci mezi menšinu ve své vlastní zemi. Neméně znepokojivě reagovali Němci na multi-kulti kampaň, v rámci které si blonďatá německá žena pochvaluje nošení hidžábu a vyzývá k „užívání si odlišnosti“. Vedle toho vzkazuje německé populaci, aby byla tolerantnější.

Asi nejbizarnější kampaň na oslavu multikulturalismu však spatřila světlo světa ve Švédsku. Ve více než minutu dlouhém klipu sděluje Švédům podmanivý hlas, že jejich země už nikdy nebude jako dřív. „Nejenom nově příchozí se musí integrovat, ale stejně tak se musí integrovat i původní švédské obyvatelstvo. Pojďme vytvořit novou zemi,“ říká se mimo jiné v klipu, kde se střídají tváře „nových Švédů“. Vše uzavírá muslimská žena v hidžábu.

Britský deník Express ve svém dnešním vydání zmiňuje další podobný případ, kterému se až nechce věřit. Rakouský velvyslanec v Německu Nikolaus Marschik pozval hosty na ambasádu, aby mohli společně ochutnat „zimní pochoutky“. Součástí akce byla také prezentace knihy předsedy Ústřední rady muslimů v Německu Aimana Mazyeka „Co dělají muslimové o Vánocích: Islámská víra v každodenním životě v Německu“.

Na společné setkání byl pozván i novinář Gunnar Schupelius, který se velvyslance dotazoval, co se skrývá pod označením „zimní pochoutky“. Marschuk ve své odpovědi připustil, že se budou podávat tradiční vánoční pochoutky, ale slovo vánoční bylo z pozvánky vypuštěno z úcty k islámu. „Blíží se Vánoce, nacházíme se na půdě Rakouska, kam jsou pozváni křesťané a muslimové na kus řeči a pohoštění. Nemůžeme ale nazvat vánoční pochoutky vánočními pochoutkami. Doufám, že se něco takového nebude opakovat. Našich vánočních zvyklostí se musíme držet,“ říká novinář. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…