Sbalte si kufry a vypadněte! Pořád si myslíte, že islám je mír a láska? Jsme ve válce. To neřekl Miloš Zeman, ale politik odjinud

13.01.2015 10:23

Málokterá reakce na teroristické útoky v Paříži vzbudila tak silné ohlasy, jako slova starosty města Rotterdam Ahmeda Aboutaleba, která vyřkl v rozhovoru pro holandský zpravodajský kanál NOS. Aboutaleb tak pokračuje v tradici kritiků islámu v Nizozemí. Někteří z nich jsou však již po smrti.

Sbalte si kufry a vypadněte! Pořád si myslíte, že islám je mír a láska? Jsme ve válce. To neřekl Miloš Zeman, ale politik odjinud
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod hnutí PEGIDA proti islamismu i přistěhovalcům v německých Drážďanech

Anketa

"Řekl bych jim: Pokud nedokážete přijmout pravidla hostitelské země (...), vraťte se domů do své původní vlasti." Tak by Miloš Zeman řešil otázku problémových muslimů. Souhlasíte s ním?

99%
1%
hlasovalo: 33673 lidí

Aboutaleb je synem berberského imáma z marocké vesnice a je známý tím, že jakmile přijde řeč na islámský terorismus, je nesmlouvavý a rezolutní. Když byl v roce 2004 zavražděn holandský režisér Theo van Gogh, vyzval tehdy coby radní v Amsterdamu místní muslimy, aby vyšli do ulic a veřejně tento brutální akt odsoudili. V rozhovoru pro kanál NOS nazval vraždy v redakci Charlie Hebdo za nepopsatelný akt barbarství. Jasný vzkaz poslal i případným sympatizantům vražedného běsnění ve svém městě. „Jestliže nemáte rádi svobodu a také nejste schopni snést satiru, v takovém případě si sbalte kufry a vypadněte. Zde pro vás není místo,“ rozčílil se Aboutaleb.

Aboutaleb dal velmi jasně najevo, jak se jej události v Paříži nepříjemně dotkly. „Mluvím jako starosta Rotterdamu a zároveň jako naštvaný muslim. Ty smutné události mě hluboce zasáhly,“ přiznal rotterdamský starosta. Zároveň však zmínil, že spousta jiných muslimů ze Sýrie a Iráku riskuje své životy, protože chtějí žít v Evropě, jejíž životní styl obdivují. Společně se starosty Amsterdamu a Haarlemu Aboutaleb zorganizoval demonstraci na podporu zavražděných redaktorů satirického týdeníku Charlie Hebdo, která proběhla tuto neděli. Ještě předtím poslal společně se starostou Amsterdamu Van de Laanem osobní dopis starostovi Paříže.

Vedle Aboutaleba se v Nizozemí k teroristickým útokům v Paříži hlasitě vyjadřuje i politik a známý kritik islámu Geert Wilders, který je ovšem mnoha evropskými politiky považován za extremistu. Sám žije pod trvalým policejním dohledem, protože mu bylo mnohokrát za jeho vyhraněné postoje vyhrožováno islámskými radikály. Vedle islámu však Wilders kritizuje i postoje současného holandského premiéra Rutteho. „Ještě stále si Rutte myslí, že islám je mír a láska? Kdy si konečně Rutte a další evropští politici uvědomí, že jsme ve válce proti islámu?“ poslal přes Twitter Wilders vzkaz holandskému premiérovi i jeho evropským kolegům.

Jen několik hodin po teroristických útocích Wilders na svých webových stránkách zveřejnil krátké prohlášení. „Jsme ve válce. Západní vlády by si tuto skutečnost měly konečně přiznat. Neměli bychom nadále prokazovat respekt ideologii, která odmítá naše základní hodnoty. Jediným způsobem, jak bránit naši demokracii a svobodu, je započít proces deislamizace naší společnosti,“ uvedl Wilders. Následující den poskytl holandský politik rozhovor kanadskému zpravodajskému kanálu, ve kterém kritizoval západní vlády za to, že hrozby islamizace přehlížejí, což může vést k dalším podobným útokům. „Nejde však o střet civilizací, protože islám nepředstavuje civilizaci, ale barbarství,“ řekl mimo jiné v rozhovoru Wilders.

Před více než pěti lety měl Geert Wilders vystoupit na pozvání senátora Jiřího Oberfalzera i v Praze. Nakonec však byla jeho návštěva České republiky zrušena, protože se pořadatelům nepodařilo pro Wilderse zajistit vyhovující přednáškový sál. Většina majitelů těchto prostor si svůj záměr pronajmout organizátorům přednáškový sál rozmyslela. Mimo jiné také v důsledku kritiky, kterou Oberfalzerův návrh vyvolal na tuzemské politické scéně. Ostře se proti Wildersově příjezdu vymezil i Oberfalzerův stranický kolega a tehdejší předseda Senátu Přemysl Sobotka, ale odmítavě reagovali i mnozí další politici, zejména z řad ČSSD. Wilders byl několikrát obviněn ze šíření rasové nenávisti, ale vždy se u soudu dokázal úspěšně obhájit.

V Nizozemí žije rovněž početná muslimská komunita a nedá se říci, že by vzájemné soužití v jinak tolerantní holandské společnosti probíhalo bez problémů. Vedle zmíněného zavražděného režiséra Theo van Gogha patřila mezi známé odpůrce islámu v zemi i aktivistka somálského původu Ayaan Hirsi Aliová, jež byla autorkou scénáře jeho filmu kritizujícího islám Podřízení. Aliová poté vstoupila do politiky a čelila výhrůžkám islámských radikálů, nakonec raději emigrovala do Spojených států. Bez podobného happy endu však skončil životní příběh dalšího holandského politika a kritika islámu Pima Fortuyna, jenž byl pro své postoje k islámu v únoru 2002 zavražděn .

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …