Tak to je tedy obrat. USA začínají měnit názor na Asada. Mohlo by dokonce dojít i k této situaci

20.01.2015 13:02

Americký deník New York Times se zabývá změnou postoje Spojených států vůči syrskému prezidentu Bašáru Asadovi. Zatímco ještě před nedávnem byl pro Washington syrský prezident neakceptovatelný, nyní už Američané veřejně o nutnosti odchodu Asada z prezidentské funkce nemluví.

Tak to je tedy obrat. USA začínají měnit názor na Asada. Mohlo by dokonce dojít i k této situaci
Foto: Washington Post
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Obamova administrativa sice i nadále tvrdí, že trvalé politické řešení vyžaduje Asadův odchod, ale zároveň si jsou prezident a jeho poradci vědomi patové situace panující na syrských bojištích. Washington je nyní přesvědčen, že pokud bude Asad vyloučen z veškerého dění, přispěje to pouze k dalšímu šíření chaosu a extremismu. Podle amerického deníku již američtí představitelé zprostředkovaně ujistili Asada, že syrský režim není terčem jejich vojenských cílů. Spojené státy i nadále posílají potřebné vybavení povstalcům. Nyní už však nikoli pro boj proti Asadovi, ale proti Islámskému státu.

Americký deník uvádí, že se nyní jedná o dvou návrzích. První z nich vzešel ze strany OSN a počítá s dočasným ukončením pozemních bojů mezi Asadem a opozicí. Dle druhého návrhu předloženého Ruskem by se obě strany měly setkat koncem ledna v Moskvě na mírových rozhovorech. Plán dále počítá s vytvořením jakési vlády národního sjednocení, ve které by zasedli zástupci Asadova režimu společně s představiteli opozice. Poté by mělo dojít k parlamentním volbám, prezidentská funkce pro Asada by ovšem měla být zachována.

Plány na mírové urovnání konfliktu mezi Asadovým režimem a opozicí však nebude snadné uvést do praxe. Mnoho amerických spojenců v syrské opozici tyto plány odmítá. Jejich realizaci brání i skutečnost, že Asad a jeho spojenci z Ruska a Íránu nevidí důvod k uzavírání příliš velkých kompromisů. Opomenout nelze ani to, že Islámský stát má pod kontrolou polovinu území Sýrie. A i když se většinou jedná jen o poušť, svoji moc i nadále upevňuje. Autoři textu si všímají změny amerického postoje vůči Asadovi ve vyjádření ministra zahraničí Johna Kerryho. Ten přivítal obě iniciativy a překvapivě se nezmínil o nutnosti odchodu Asada z funkce hlavy státu.

celý text v angličtině najdete ZDE

„Je nejvyšší čas, aby prezident Asad a jeho režim začal více myslet na své spoluobčany. Stejně tak by měl analyzovat svá rozhodnutí, v jejichž důsledku Sýrie přitahuje stále více teroristů. Ti do země proudí v podstatě proto, aby jej odstranili,“ cituje americký deník Kerryho. Značný posun je dle New York Times patrný i na straně zmocněnce OSN pro krizi v Sýrii Staffana de Mistura, který prohlásil, že nyní není vhodná chvíle pro uspořádání dalšího kola ženevských rozhovorů či syrských politických procesů. „Je třeba naše cíle přizpůsobit reálné situaci, kterou ovlivňuje zejména existence Islámského státu,“ dodal de Mistura.  

Západní diplomaté si jsou vědomi, že v budoucím syrském uspořádání musí svoji roli hrát i představitelé Asadova režimu. Chtějí tak zabránit tomu, aby se rozpadly základní pilíře státu a opakovala se situace z Iráku. Alespoň v tomto duchu se minulý týden zmínil francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius v rozhovoru pro francouzskou rozhlasovou stanici. Současný umírněný postoj Washingtonu vůči Asadovi však u některých členů syrské opozice vzbuzuje dojem, že Spojené státy úplně obrátily a syrského prezidenta nyní fakticky podporují. „Amerika nyní hledá politické řešení, jež by umožnilo udržet Asada u moci,“ obvinil Washington bojovník Harakat Hazm.

Podle bývalého vojáka v Syrské svobodné armádě Tareka Faresa se takový postup dal od Američanů očekávat. „Říkali, že nás budou všemožně podporovat. Nedělají téměř nic a ještě nám po čtyřech letech řeknou, že Asad je pro nás vlastně nejlepší možnou volbou,“ glosuje Fares sarkasticky situaci.

Plán navrhovaný OSN pro deeskalaci konfliktu mezi Asadem a opozicí je založen na tom, že by garantem příměří byla samotná OSN, nikoli už tedy jen syrská vláda. Syrský prezident řekl, že o návrhu bude uvažovat, ale jeho vláda se zatím příliš kladně nevyjadřovala. Nový směr americké zahraniční politiky vůči Asadovi je podroben nemalé kritice. Odpůrci změny postoje vůči syrskému prezidentu tvrdí, že si sice Spojené státy uvolní ruce a do jisté míry se zbaví konfliktu v Sýrii, ale pouze za cenu posílení vlivu Asada a jeho spojenců z Ruska a Íránu. Jak ovšem konstatuje jeden nejmenovaný západní diplomat, každé řešení, jež může obě znesvářené strany přivést k jednacímu stolu, je vítáno. „Navíc přece nemůžete říct Rusům, aby šli ke všem čertům,“ cituje americký deník diplomata. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…