Tak to jsou věci: Uprchlíci se mohou dokonce soudit kvůli tomu, že je EU přesune do jiné země

24.09.2015 8:22

Uprchlíci, kteří budou na základě kvót nuceni opustit například Německo, mohou takový postup právně napadnout. V rozhovoru pro Právo na to upozornil předseda právního výboru Evropského parlamentu Pavel Svoboda (KDU-ČSL). Informoval o tom server Novinky.cz.

Tak to jsou věci: Uprchlíci se mohou dokonce soudit kvůli tomu, že je EU přesune do jiné země
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Pavel Svoboda

Přerozdělování migrantů na základě kvót odhlasovali v úterý ministři vnitra EU. A to přesto, že ČR, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko byly proti a Finsko se zdrželo.

Celý text je ZDE

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek v souvislosti s tím uvedl, že by Česko mělo ohledně kvót podat žalobu k Evropskému soudnímu dvoru v Lucemburku. Podle Svobody něco takového sice procesně možné je, ale moc naděje na úspěch by tomu nedával.

Jiná věc ale je, že žaloby možná budou podávat žadatelé o azyl, kteří budou přesídleni např. z Německa.

Svoboda upozornil, že právo na azyl je základním právem podle ústavy konkrétního členského státu. Nelze tedy žádat azyl pro území celé EU najednou. „To znamená, že azylové řízení musí proběhnout v zemi, kde byla podána žádost. Pokud totiž někdo požádá o azyl podle německého, italského nebo řeckého práva, tak není možné realizovat toto ústavní právo na území jiného členského státu,“ podotkl Svoboda s tím, že si dovede představit, že se o něco takového budou klidně soudit uprchlíci, kteří zaplatili vysoké částky za to, aby se dostali do Německa, a chtějí tam zůstat.

Azylant totiž může přesídlení proti své vůli považovat za odepření svého základního práva, práva na azyl ze strany daného členského státu. „Takový uprchlík se také může začít dovolávat své lidské důstojnosti, která je základem všech lidských práv, tedy i práva na azyl. Případný nedobrovolný přesun do jiné země na základě kvót bude třeba dotyčný žadatel pak považovat za ponižování své důstojnosti. Těch právních nejasností bude časem objeveno určitě více,“ připustil Svoboda.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…