Tak tohle se soudruhu prezidentovi příliš nepovedlo. Ze sociálních sítí prší nazlobené komentáře

12.07.2015 8:43

Papež František ukončil svoji osmidenní návštěvu Jižní Ameriky. Nejvíce pozornosti vzbudilo jeho setkání s levicovým bolivijským prezidentem Evo Moralesem, který mu předal dar v podobě vyřezávaného Ježíše Krista na srpu s kladivem. Celou aférou se zabývá americký server International Business Times.

Tak tohle se soudruhu prezidentovi příliš nepovedlo. Ze sociálních sítí prší nazlobené komentáře
Foto: Radio Vaticana
Popisek: Papež František v Evropském parlamentu

Ze záběrů předání vskutku provokativního daru není podle International Business Times (IBT) zřejmé, jak papež František v první chvíli znesvěcení krucifixu komunistickým symbolem přijal. Svatý otec se lehce usmál, krátce krucifix podržel v ruce a poté jej předal člověku ze svého doprovodu. Někteří se snažili odezírat mu ze rtů a tvrdili, že papež pronesl cosi jako „to není správné“. Mluvčí Vatikánu však něco podobného popřel a uvedl, že s největší pravděpodobností papež František řekl „to jsem nevěděl“.

Celý text v angličtině je ZDE

„Co ale papež nevěděl? Ten dřevěný krucifix byla replika kříže vytvořeného španělským jezuitou a bojovníkem za lidská právě Luisem Espinalem, který byl mučen a v roce 1980 zavražděn bolivijským polovojenským komandem,“ konstatuje IBT s tím, že se papež František cestou z letiště v La Paz do prezidentského paláce zastavil v místě, kde došlo k vraždě Espinali. „Zastavil jsem se tady, abych tě pozdravil a zavzpomínal na tebe, na bratra, na bratra nás všech a oběť zájmů těch, kteří tě nechtěli nechat bojovat za svobodu Bolívie,“ cituje IBT papežova slova.

IBT připomíná, že prezident Morales je levicově zaměřený politik a prvním prezidentem s indiánskými kořeny. „Od samého začátku své politické kariéry dává nepokrytě najevo své opovržení katolickou církví, která podporovala útlak původního obyvatelstva Bolívie. Morales také prosazoval odluku církve od státu, kde přitom tvoří katolíci většinu“. Na druhou stranu však Morales neskrývá svůj obdiv vůči papeži Františkovi, kterého navštívil již dříve ve Vatikánu a v Bolívii jej přijal velmi vřele. Společnou řeč nacházejí oba vůdci především v sociální oblasti.

Ve světě ovšem Moralesův dar podle IBT příliš pochopení nezískal. Zejména na sociálních sítích se objevilo mnoho odsudků a zžíravých komentářů. Například španělský biskup Josef Munilla Aguirre na Twitteru rozzlobeně poznamenal, že jde o „známku nejvyšší arogance a zneužití Boha pro světskou ideologii komunismu“.  Jiní papežovi vyčítají, že dar vůbec přijal, a poukazují na to, že samotný papež František má ve skutečnosti názorově velmi blízko k levici.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…