Tak už i hlavní proud? Bývalý redaktor ČT shrnuje vážné pochybnosti o sestřelení letadla

02.09.2014 9:58

Po červencovém sestřelení malajsijského dopravního letadla nad východní Ukrajinou zalila Nizozemsko, odkud pocházela většina z bezmála tří set obětí, vlna nenávisti k proruským separatistům a všemu ruskému. Jenže po necelých dvou měsících, ač to zní neuvěřitelně, začínají v holandském veřejném mínění výrazně převažovat proruské postoje. Ukazuje se prý totiž, že v atmosféře celonárodního šoku byla řada věcí prezentována jinak, než se ve skutečnosti staly.

Tak už i hlavní proud? Bývalý redaktor ČT shrnuje vážné pochybnosti o sestřelení letadla
Foto: tan
Popisek: Trosky malajského letadla na Ukrajině

Anketa

Co si myslíte o západních sankcích proti Rusku?

hlasovalo: 41872 lidí

Petr Podaný, bývalý redaktor České televize (mimo jiné její zpravodaj v Berlíně), pro web Týden.cz rozebírá, jak se s odstupem několika týdnů dívají v Nizozemsku na leteckou katastrofu nad rusko-ukrajinským pomezím.

Málokdo už prý věří, že letadlo sestřelili separatisté a prsty začínají ukazovat spíše na Kyjev. Ruku v ruce s tím jsou korigovány různé „šokující“ informace, které se po pádu letadla objevovaly. Už i nizozemská vláda přiznala, že nakládání s těly obětí na východě Ukrajiny bylo výrazně lepší, než se myslelo, a mělo daleko k hororu, který líčila tamní média.

Forenzní experti, kteří nyní v Holandsku zkoumají těla obětí, podle Podaného konstatovali, že s ostatky se zacházelo v rámci možností dobře, k jejich konzervaci byl například použit formalín, a je zjevné, že se na něm podíleli profesionálové, kteří věděli, co dělají.

Celý komentář ZDE

Nizozemská vláda ale přiznala i další věci. Například že na místě působilo asi 800 ukrajinských dobrovolníků, jejichž práce byla mnohem efektivnější a cílevědomější, než se původně myslelo. Rozhodně z jejich strany nešlo jen o okrádání mrtvých, jak se v prvních dnech s gustem psalo, byť k němu v omezené míře nejspíš docházelo. V místě válečného konfliktu to však prý až tolik nepřekvapí, jak uznala i nizozemská vláda.

Příčiny názorového „úletu“ v prvních dnech jsou vysvětlovány tak, že nizozemské úřady komunikovaly prakticky výhradně s úřady v Kyjevě, které jsou ovšem na celé kauze zainteresovány a mohly podávat neúplné informace.

Nizozemská média podle Podaného stále píší, že existují silné signály o sestřelení letadla východoukrajinskými domobranci. Zdaleka už to prý ovšem netvrdí tak kategoricky a připouštějí řadu otazníků. K ještě výraznějšímu posunu ale dochází na diskuzních fórech a sociálních sítích. Tam je zejména připomínáno, že Západ až podezřele rychle obvinil ze sestřelení separatisty, a navíc po již téměř dvou měsících stále nebyl schopen předložit důkazy. To budí silné podezření o utajování nepohodlných faktů. Především si ale diskutéři kladou otázku, kdo má ze setřelení prospěch - a dochází k závěru, že kyjevská vláda, která díky tomu může snáze burcovat EU a USA k tažení proti Rusku.

Kromě politiků to od diskutérů schytávají i nizozemská média, hlavně veřejnoprávní televize. Hovoří se o manipulaci, včetně zasahování do nepohodlných televizních záběrů. Připomíná se zejména často opakovaný záběr na „zlého“ separatistu, přehrabujícího se ve věcech mrtvých. Později vyšlo najevo, že záběr byl ustřižen předtím, než se muž nad katastrofou rozbrečel a pokřižoval se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…