Tak už je to nejspíš definitivní. Od října budeme létat do Číny přímo

24.03.2015 21:24

Pravidelná přímá letecká linka mezi Prahou a Pekingem by mohla létat od 1. října. Na dnešní schůzce o tom premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) informovala čínská velvyslankyně v ČR Ma Kche-čching. Podle premiéra nyní jedná její plánovaný provozovatel, společnost Hainan s Českým Aeroholdingem o technických podmínkách provozu.

Tak už je to nejspíš definitivní. Od října budeme létat do Číny přímo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka volí místopředsedy ČSSD

Spuštění linky by Česko a Čína mohly podle Sobotky slavnostně potvrdit v červnu při návštěvě čínské vicepremiérky Liou Jen-tung v Praze. Podle původního plánu měla přímá linka spojovat Prahu s čínskou obchodní metropolí Šanghají. Nakonec se ale čínské úřady rozhodly pro hlavní město Peking a udělily pro ni povolení soukromým aerolinkám Hainan. "V tuto chvíli probíhají jednání mezi společností Hainan a Českým Aeroholdingem o technických podmínkách provozu tohoto přímého leteckého spojení," uvedl Sobotka po setkání s velvyslankyní.

Sobotka plánuje linku vyzkoušet na vlastní kůži

"Prvním technickým termínem přímého leteckého spojení by mohl být 1. říjen letošního roku," přiblížil. Konkrétní termín spuštění linky ale podle premiéra závisí na dohodě obou společností.

K tomu, jak často a kolik cestujících by nová linka mohla převážet, se nechtěl ministerský předseda vyjadřovat. Slibuje si od ní ale výrazný impulz pro turistický ruch a pro vzájemné obchodní vztahy mezi Českem a Čínou. Podle pondělních Lidových novin by letadla na této lince mohla létat třikrát týdně s kapacitou téměř tisíc lidí v každém směru.

Pokud se zahájení provozu opravdu stihne letos na podzim, je podle Sobotky jednou z variant, že by linku vyzkoušel při své plánované podzimní návštěvě Číny. "Pokud by to bylo možné, tak bych rád toho přímého leteckého spojení osobně využil, abych současně podpořil jeho propagaci," poznamenal premiér.

Kromě otevření přímého leteckého spojení dnes Sobotka s Ma Kche-čching mluvili také o dalších připravovaných česko-čínských akcích v tomto roce. V dubnu bude podle premiéra Česká republika hlavním zahraničním partnerem pravidelného technologického veletrhu v Šanghaji. Českou delegaci zhruba 250 podnikatelů na veletrh povede předseda Sněmovny Jan Hamáček a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (oba ČSSD).

Na svou návštěvu Číny plánuje premiér vzít podnikatelskou misi

V červnu se v Praze uskuteční zdravotnické fórum zemí střední a východní Evropy, na které přijede i čínská vicepremiérka. Právě při této příležitosti by obě země podle Sobotky mohly slavnostně stvrdit spuštění přímé linky. Na podzim se pak premiér vydá do Pekingu na summit zemí střední a východní Evropy a Číny, který spojí se svou bilaterální návštěvou nejlidnatější země světa. Termín cesty podle Sobotky ještě není dojednaný a bude záviset na datu schůzky států sdružených ve formátu 16 plus 1. I na svou návštěvu Číny plánuje premiér vzít podnikatelskou misi.

Původně měla být dohoda o leteckém spojení mezi Pekingem a Prahou podepsána už během podzimní návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Číně, ale kvůli dolaďování technický detailů se to nestihlo. Bylo tedy domluveno, že se dohoda zrodí na jaře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…