Tak už je to oficiálně: Lukašenko bude opět prezidentem Běloruska

12.10.2015 9:41

Oficiální výsledky nedělních prezidentských voleb v Bělorusku potvrdily, že vyhrál s vysokým náskokem Alexandr Lukašenko, jak se očekávalo. Ústřední volební komise dnes oznámila, že Lukašenko obdržel 83,49 procenta odevzdaných hlasů. Povolební odhady mu dávaly 80,3 až 82,9 procenta.

Tak už je to oficiálně: Lukašenko bude opět prezidentem Běloruska
Foto: Archiv
Popisek: Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko

Na druhém místě s 4,42 procenta hlasů skončila občanská aktivistka a první běloruská kandidátka na prezidenta Taccjana Karatkevičová, uvedla podle agentury AFP na tiskové konferenci šéfka volební komise. Volební účast podle ní byla 86,75 procenta.

Asi stovka příznivců opozice se po uzavření volebních místností sešla v Minsku, aby dala najevo svou nespokojenost s výsledky. Demonstrace po nějaké době v poklidu skončila. „Lukašenko si sám nastavil tyto volby, určil si své protivníky a určil si rovněž počet procent, které dostane,“ uvedl podle agentury AP jeden z demonstrantů.

Jedenašedesátiletý Lukašenko byl zvolen popáté a stojí v čele bývalé sovětské republiky už 21 let. Režim, který bývalá americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová před deseti lety označila za „poslední diktaturu Evropy“, Západ často kritizuje za porušování lidských práv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…