Tak vezmeme pár migrantů a EU dá pokoj, poradil Zaorálek. A narazil: Luboši, to je podraz

10.12.2017 19:20

Končící ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se vyjádřil, že považuje plán šéfa německé sociální demokracie (SPD) Martina Schulze, týkající se federalizace Evropské unie, za těžko uskutečnitelný. Zaorálek míní, že jeho vyjádření bylo směřované hlavně na německou domácí scénu. „Komise může souhlasit s tím, když Češko přijme několik desítek migrantů,“ řekl Zaorálek. To se ale nelíbilo jihomoravskému exhejtmanovi Michalu Haškovi. „Principy se jenom tak neházejí za hlavu, Luboši,“ reagoval rozčíleně v komentáři na svém facebookovém účtu.

Tak vezmeme pár migrantů a EU dá pokoj, poradil Zaorálek. A narazil: Luboši, to je podraz
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lubomír Zaorálek

Co se týká žaloby Evropské komise na Česko za nepřijímání uprchlíků, vidí Zaorálek možnost domluvy pozitivně. Server Týden.cz informoval, že podle jeho názoru by jedním z východisek prý bylo například to, že by Česko přijalo několik desítek uprchlíků.

Anketa

Zaorálek navrhuje řešit žalobu EU na Česko za neplnění kvót tím, že přijmeme ,,pár desítek migrantů" a Bruselu to třeba bude stačit. Je to řešení?

2%
98%
hlasovalo: 9431 lidí

Martin Schulz by si přál, aby se z Evropské unie v příštích letech stala federace. Podle jeho názoru by tak její členské země měly přijmout společnou ústavní smlouvu, a komu by se to nelíbilo a byl by proti, měl z Unie vystoupit.

Lubomír Zaorálek se společně s místopředsedou Evropského parlamentu Pavlem Teličkou shodují na tom, že Shulz se takto vyjádřil především směrem na německou scénu. „Já osobně tato slova za realistická nepovažuji,“ řekl Telička a dodal, že by se spíše ztotožnil s Merkelovou, která je nakloněna pro větší integraci EU. Podobně to vidí i Zaorálek, který se domnívá, že Schulzův plán odmítne jistě více zemí.

S otevřením základní smlouvy Evropské unie by ale Zaorálek prý nepospíchal. „Může to s sebou nést velká rizika,“ je přesvědčen. Možnost dohodnout se je ale podle něj stále otevřená a k jednání je ještě mnoho času především proto, že soud může ke konečnému rozhodnutí dojít i za několik let. „Komise může souhlasit s tím, když Česko přijme několik desítek migrantů,“ vyjádřil se a dodal, že hledání konsenzuálního řešení bude už na bedrech příští vlády.

K tomuto názoru Lubomíra Zaorálka se ale kriticky staví bývalý jihomoravský hejtman a druhý muž ČSSD Michal Hašek. „Principy se jenom tak neházejí za hlavu, Luboši. Pokud Česko dlouhodobě a správně odmítalo nesmyslný systém kvót, tak nerozumím rétorice ‚tak přijmeme pár desítek a bude klid‘,“ reagoval.

Podle Haška tímto jednáním klidu Česko rozhodně nedocílí. „Skloníme tím akorát hlavu a podrazíme své partnery z Visegrádu. Evropská komise svým nesmyslným tvrdošíjným postojem v otázce nelegální migrace sama kope evropskému projektu hrob,“ je si jistý Hašek.

Dále se také vyjádřil, že on sám je určitě pro maximální pomoc lidem z konflikty zmítaných oblastí, ale u nich doma nebo na jejich kontinentech, třeba na územích kontrolovaných za tímto účelem OSN. Pomáhat bychom prý měli především bezpečnostně a humanitárně.

Přispět bychom také prý měli k obnově válkou poničených zemí a jejich infrastruktury. „Nepřipouštějme však, aby k nám Brusel bez souhlasu našeho státu umísťoval nelegální migranty, kteří stejně nemají zájem o ČR, ti mají stejně zájem především o sousední Německo, které je pozvalo, včetně jeho sociálních dávek, o které jde přece hlavně, a netvařme se, že je to jinak,“ uzavřel. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…