Tak zase jinak. WHO vydala stanovisko, že roušky proti šíření viru pomáhají

04.04.2020 17:49

WHO otočila a nyní podomácku vyrobené roušky doporučuje. Zástupce Světové zdravotnické organizace Michael Ryan se vyslovil pro širší používání podomácku vyráběných roušek, které zakryjí nos a ústa. Ryan podle serveru iDnes.cz připustil, že nošení roušek na veřejnosti může omezit míru přenosu viru z infikované osoby na druhé. Prezident USA Donald Trump krátce poté řekl, že jejich používání vláda doporučuje Američanům.

Tak zase jinak. WHO vydala stanovisko, že roušky proti šíření viru pomáhají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dívka s rouškou, ilustrační foto

Podle experta WHO Ryana organizace nadále zastává názor, že používání respirátorů by mělo být vyhrazeno především zdravotníkům. Současně připustil užitečnost širšího používání podomácku vyráběných roušek a dalších pokrývek nosu a úst pro omezení šíření koronaviru.

Trump následně oznámil, že roušky doporučuje americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí. „Bude to skutečně dobrovolná věc. Můžete to dělat, nemusíte to dělat,“ řekl americký prezident podle agentury Reuters. „Já volím možnost to nedělat,“ dodal podle serveru iDnes.cz dále Trump. 

Ryan již před tím uvedl, že respirátory se musí uchovat pro pracovníky v první linii. „Myšlenka používání respiračních pokrývek nebo pokrývek úst na ochranu před kašlem nebo kýcháním... sama o sobě není špatný nápad,“ podotkl podle serveru iDnes.cz a dodal, že současně je stále nutné dodržovat sociální odstup a mytí rukou. Ryan tak otočil ze svého původního stanoviska, kdy na začátku tohoto týdne tvrdil, že roušky v době pandemie koronaviru představují spíše riziko, a to především při nesprávné manipulaci s ústenkou. Jedním z jeho dalších argumentů bylo, že roušku by měl nosit jen ten, který je nakažen. Oponenti proti takovému tvrzení vystoupili s tím, že mnozí nemohou sami vědět, zda jsou infikovaní.

Ryan dále před novináři připustil možnost, že virus SARS-CoV-2 se přenáší i vzduchem. Experti se nicméně nadále domnívají, že hlavní způsob přenosu je prostřednictvím kontaminování dalších lidí nebo povrchů prostřednictvím kašle a kýchání. Ryan tak připouští, že nošení roušek na veřejnosti může omezit míru přenosu viru z infikované osoby na druhé.

Experti i vlády se při debatě o nošení roušek přou a dospívají k protichůdným závěrům. Česká republika je jednou z mála zemí, kde je jejich nošení na veřejnosti povinné. Podobné nařízení má od soboty platit také v Turecku. V Rakousku musí mít lidé roušky při nakupování.

Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly nošení roušek užitečné bezesporu je. Rouška snižuje zhruba o 80 procent vytváření aerosolu. Prymula se také již dříve vyjádřil k původnímu stanovisku WHO, které viděl spíše jako politicky podbarvené. „Bohužel Světová zdravotnická organizace v poslední době vydává řadu opatření, která se postupně modifikují a která jsou spíše politická,“ řekl v úterý Prymula. Poznamenal, že například změnila parametry některých respirátorů, aby reagovala na jejich celosvětový nedostatek.

Naopak britský vládní expert Jonathan Van-Tam dnes uvedl, že Británie nošení roušek zdravými lidmi nedoporučuje. „Neexistuje důkaz, že obecné nošení roušek lidmi, kteří jsou zdraví, má vliv na šíření nemoci ve společnosti,“ poznamenal podle serveru iDnes.cz Van-Tam. Podobně skeptický je i šéf italské civilní ochrany Angelo Borrelli. Podle něj nyní není nutné nosit roušky; postačuje podle něj dodržování odstupu a pravidel stanovených vládou.

Pozitivní ohlas na užitečnost a efektivitu nošení roušek na veřejnosti má i český odborník na testování roušek z Energetického ústavu Fakulty strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně František Lízal. Ten již dříve kritizoval předchozí postoj WHO, která všeobecné nošení roušek spíše nedoporučovala. Poukazuje rovněž na skutečnost, že člověk může roznášet nákazu ještě předtím, než sám začne mít příznaky.

Také imunoložka a bývalá ředitelka Mikrobiologického ústavu Akademie věd Blanka Říhová se skepticky v tomto týdnu vyjádřila k původnímu tvrzení WHO. Podle ní WHO má problém s tím, jak zajistit roušky pro všechny, a tak raději jejich nošení zpochybňuje. Říhová dále jedním dechem dodává, že v populaci může být odhadem 20 procent lidí, kteří mají virus, i když nemají žádné příznaky. „Když si vezmou roušku, tak možnost přenosu podstatně snižují,“ řekla Říhová Českému rozhlasu.

reklama

autor: sla

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…