Tak zavřete! Kubera přišel do ČT, Witowská to musela utnout

08.05.2019 9:31

V Událostech, komentářích se střetl předseda Senátu za ODS Jaroslav Kubera s poslancem za KDU-ČSL Jiřím Miholou. Řešila se otevírací doba o svátcích a chaos, který panuje, když jsou omezeny jen obchody nad 200 m2 a o některých svátcích je otevřeno a o některých není. Kubera tvrdil, že poslanec chce lidi vychovávat a za chvíli bude požadovat, aby bylo zavřeno i o nedělích. Mihola se osopil, že mu Kubera něco „darebně“ podsunuje a pustil se do něj, že když mu nezáleží na prodavačkách, které chtějí za rodinami, tak ať si ODS před volbami odpustí řeči o rodině.

Tak zavřete! Kubera přišel do ČT, Witowská to musela utnout
Foto: Repro ČT24
Popisek: Jaroslav Kubera a Jiří Mihola v debatě o prodejní době

Kubera nejdříve uvedl, že zákon je nesmyslný a nekonzistentní, protože je definován jednak plochou 200 metrů čtverečních a také není jasné, o kterých svátcích má být zavřeno, a o kterých ne. Což demonstroval na letošních Velikonocích, kdy prý o Velkém pátku bylo otevřeno, ale na Velikonoční pondělí bylo zavřeno. Což údajně chtějí zákonodárci vyřešit tak, že zavřeno bude o všech svátcích. Kubera dále poznamenal, že zákon poškozuje malé obchodníky v nákupních centrech, protože pro ně nemá cenu otevírat, když hlavní obchod s potravinami v nákupním centru je zavřený, a o Štědrém večeru nákupní centra stejně mají zavřeno, protože se jim nevyplatí mít otevřeno. A dodal, že o svátcích nechtějí být doma jen pokladní, ale i třeba řidiči autobusů, oceláři nebo technici.

Anketa

Jsou demonstrace proti Babišovi a Benešové prospěšné?

9%
87%
hlasovalo: 22399 lidí

Mihola se pak pousmál, že Kubera reaguje na argumenty, které ještě ani nevyslovil, a připomenul, že pracují s předlohou, polotovarem vzešlým ze Senátu. „My bychom rádi vyslyšeli prosbu, aby prodavači a prodavačky mohli být se svými rodinami. Protože otevřený obchod není něco tak nezbytného jako obrana státu nebo zásah proti ohni. Mně by se také hodilo chodit k lékaři o víkendu nebo o svátcích, kdy mám víc času, a také to nejde, protože to takhle nefunguje a mnohé další služby jsou utlumeny. Myslím si, že jsou dny, kdy ekonomika a nakupování nejsou na prvním místě. Ale především mi jde o to, aby se zabránilo chaosu,“ prohlásil poslanec KDU-ČSL a doplnil, že to říkají i ti, kdo se proti návrhu vymezují, například místopředsedkyně ODS Udženija. Kubera chtěl reagovat, ale nebylo mu to umožněno. Mihola ještě dodal, že by chtěl, aby byly velké obchody zavřené o všech 14 státních svátcích, a že jak ví, tak lidem to nevadí.

Světlana Witowská pak citovala z rozhodnutí Ústavního soudu, který zamítl senátorskou stížnost proti omezení prodejní doby. Podle ústavních soudců prý není od věci, aby se lidé vyhnuli nákupní horečce a trávili čas s rodinnou nebo připomínkou kulturní a duchovní tradice. A ptala se Kubery, proč tedy proti zákonu tak brojí a zda by nestačilo sjednotit zákon na všechny státní svátky, čímž by nesrovnalosti zmizely.

„Ano, úplně stejně by bylo po všech nesrovnalostech, kdyby pan Mihola, a já tady mám jeho citace z toho projevu v Poslanecké sněmovně, on tady neříká úplně všechno. On to šídlo z pytle vytáhl ve chvíli, kdy říkal, že takhle to je chaos a že tomu chaosu zabráníme, když zavřeme napořád. A poté přijde, že zavřeme i v neděli, protože v některých zemích je v neděli zavřeno, protože on nás chce vychovávat, on nám chce určovat, co máme dělat, kam máme jezdit na výlety,“ šil Kubera do poslance, jenž nesouhlasně kroutil hlavou a prohlašoval, že to je nesmysl. A připomenul, že podobnou myšlenku zavřít napořád a všechny obchody měl bývalý senátor ČSSD Bublan. „Začneme chaosem a potom vlastně lidi budou rádi, když zavřeme napořád,“ popisoval taktiku Kubera a dodal, že lidé by byli úplně stejně rádi, kdyby to zákonodárci nechali na prodejcích. To už ale Witowská Kuberu přerušila s tím, že se Mihola hlásí o slovo.

Mihola verbálně kroutil hlavou nad „manipulací“, které se měl Kubera dopustit, a dodal, že ani on, ani další členové KDU-ČSL se o zákazech prodeje v neděli nezmiňovali. „Prosím vás, nepodsouvejte takové nesmysly, to je skutečně darebné,“ obrátil se na šéfa Senátu. Zopakoval, že se jen snaží zabránit chaosu vzešlému ze senátního návrhu. A dodal, že pokud Kuberovi tak málo záleží na tom, aby prodavačky mohly být se svými rodinami, tak doufá, že si ODS odpustí prorodinné řeči v předvolebním klání. Návrh jako správný dle Miholy vyhodnotilo Národní centrum pro rodinu. „Takže lidem to nevadí, centrum pro rodinu to podporuje, prodavačky se k tomu hlásí, ale prostě nejvíc to vadí hlavně vám, a ještě říkáte argumenty, které vlastně ve skutečnosti neobhajujete, takhle to je,“ pustil se od předsedy horní komory.

Kubera na to odvětil otázkou, zda má poslanec nějaké relevantní zjištění, že to pokladním vadí, když stejně musí do práce dělat inventury, když je to třeba, a že za sváteční dny vydělávají více. Mihola uvedl, že byl ve dvou pořadech s moderátorkou Jílkovou, kde byly zástupci prodavaček. „Věřte, že v Brně, kde bydlím, jsem se vypravil do těch hypermarketů a supermarketů a slyšel jsem, jak to s tím bývá. To přehánění, jak jsou přeplaceni ve svátky, tak většinou se to mění za to, že mají náhradní volno, a kdyby to bylo s těmi přeplatky tak, jak se říká, tak by skutečně tam ty prodavačky spěchaly. Ale ony spěchají za svými rodinami a já je podporuji,“ řekl poslanec.

 Witowská se ještě zeptala, proč je omezení provozní doby tak škodlivé, když jinde v Evropě platí, na což Kubera odvětil, že většinou platilo ze zcela jiných důvodů, než jaké uvádí poslanec Mihola, a on jako pravicový politik je pro, aby si to prodejci rozhodli sami. Chtěl v argumentaci pokračovat, ale Witowská debatu raději ukončila konstatováním, že se pánové zcela očividně neshodnou.

Celý pořad ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …