Takáč, Kováčik a dva mládežníci. Poslanec ANO občas jen zíral, co se to kolem něj ve studiu děje

12.05.2017 22:57

V pátečních Událostech, komentářích České televize se v pátek odehrála další prudká debata o probíhající vládní krizi. Tentokrát po sobě pálili poslanec za hnutí ANO Martin Kolovratník, předseda Mladých sociálních demokratů Radek Hlaváček, předseda Mladých křesťanských demokratů Jan Gregor a předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Takáč, Kováčik a dva mládežníci. Poslanec ANO občas jen zíral, co se to kolem něj ve studiu děje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sjezd Rady seniorů ČR. Na sjezd zavítali mimo jiných i premiér Bohuslav Sobotka a vícepremiér Andrej Babiš

ČSSD nadále trvá na tom, že Babiš musí skončit na postu ministra financí. ANO zase trvá na tom, aby se Babišovou nástupkyní stala Alena Schillerová, jeho dosavadní náměstkyně. To se však některým sociálním demokratům nelíbí. Kritické názory vyslovuje např. ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). 

Kováčik hned na úvod všechny pobavil, když sám sebe představil jako předsedu poslaneckého klubu „středně mladých komunistů“. Ostatní tím rozesmál. Moderátor Daniel Takáč k tomu poznamenal „Jak myslíte, pane poslanče“, a rozjel debatu.  

Hlaváček konstatoval, že Finanční správa nekoná v aféře korunových dluhopisů právě nejlépe a zdá se, že Schillerová na tom nechce nic změnit, což je pro sociální demokracii problém. Kolovratník okamžitě oponoval, že Finanční správa ČR je nezávislá, takže nikdo doopravdy neví, respektive by neměl vědět, jak Finanční správa koná, pokud o tom ona sama neinformuje. „Já tento krok vnímám jako podanou ruku hnutí ANO směrem k ČSSD a mrzí mě, že ta druhá strana tuto podanou ruku zatím odmítá,“ kroutil hlavou poslanec ANO.

Gregor následně Hlaváčka podpořil. „My jako Mladí křesťanští demokraté máme s Alenou Schillerovou zásadní problém, protože pro nás je nutné, abychom postupovali tak, že neztratíme důvěru. A toto ta cesta není, protože paní Schillerová působí na ministerstvu od roku 2016 a jsou tam s ní spojené výhrady ohledně zavádění EET. ... Takže nemůžeme říci, že je to nestranná profesionálka,“ nebral si servítky mladý lidovec.

Kováčik se také postavil proti Kolovratníkovi. „Je otázka, jestli jde o podanou ruku, nebo spíš nastavenou nohu. A jak slyším reakce ostatních stran, tak jde spíš o nastavenou nohu. Hnutí ANO nastavilo nohu. Tato situace dává za pravdu nám, že totiž se krize neřeší, ale dál se prohlubuje. A my tady říkáme, ano, to je kampaň. V tom se shodujeme s Andrejem Babišem, v tom má pravdu, a tato koalice už nedokáže občanům, obcím a firmám pomoci. My jsme proto byli pro to, aby byly předčasné volby. Ještě je na ně čas. Občané to vidí, takže my říkáme, běžte od toho a nechť jsou předčasné volby,“ řekl jasně Kováčik.

Hlaváček pokračoval v kanonádě směrem k ANO. Mladí sociální demokraté se prý obávají, že hnutí ANO není tak úplně demokratickou stranou, pročež nelze zcela vyloučit, že by Schillerová nebyla pod vlivem Andreje Babiše. „Ale pak se nabízí otázka, proč ČSSD vstupovala do koalice s ANO, když si toto o ANO myslí,“ ozval se tiše Kováčik. Kolovratník dal Kováčikovi za pravdu.

Poté se ke slovu znovu dostal Gregor a zase si nebral servítky. „Hnutí ANO je v zásadě politickou divizí Agofertu a my jako Mladí křesťanští demokraté máme obavu, zda Ministerstvo financí nezůstane pod mentálním vlivem Andreje Babiše, protože to není jen o tom, že on na to ministerstvo bude volat. A my jako Mladí křesťanští demokraté máme problém s tím, že hnutí ANO řídí i Ministerstvo spravedlnosti,“ prohlásil Gregor. Mladí lidovci mají za to, že by ANO mělo přestat řídit i resort spravedlnosti, Gregor to řekl otevřeně.

Kolovratník se svého šéfa okamžitě zastal. „My jako poslanci  ANO trváme na tom, že Babiš nemusí odcházet, protože nic neprovedl, na rozdíl od ministerstva školství, kde zasahovala policie. Na našich ministerstvech žádná policie nezasahovala,“ bránil se Kolovratník s tím, že tato koalice by měla dovládnout. 

Hlaváček Babiše a hnutí ANO také nešetřil. „V hnutí ANO nepřichází žádná sebereflexe. Všichni stojí za panem Babišem sešikovaní. I tady slyšíme, že Andrej Babiš nic špatného neudělal, tak si myslím, že každý občan si na to může udělat názor sám. Občané se seznamují s těmi nahrávkami, občané vidí, že Andrej Babiš vydělává 250 tisíc korun denně nezdaněných. Tady nejde o nějaký politický boj, ale tady jde o demokracii,“ trval si na své nechuti vůči ANO mladý sociální demokrat.  

Kolovratník tuto kritiku okamžitě odpálil a použil Babišovo dobře známé tvrzení, že on jako jediný politik předložil daňová přiznání za posledních dvacet let, což dosud nikdo jiný neudělal.

Celou debatu uzavřel Gregor, jenž je přesvědčen, že Andrej Babiš ze sebe udělá mučedníka. Navíc, když se podíváme na reálný vklad do vlády, tak prý ANO prosadilo tak akorát EET a jinak nic. „Když se podíváme na to, co hnutí ANO přineslo do vlády, tak to byla jen EET, nic jiného to nebylo. A pokud jde o tu pozici mučedníka, tak tu bude nepochybně pan Babiš hrát prostřednictvím divize Agrofertu Mafra,“ uzavřel Gregor.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…