Také Američané mají své kolabující Řecko. Nevěříte?

08.07.2015 14:00

Také Spojené státy mají svoje Řecko, píše server Echo24 a upřesňuje, že se jedná o ostrovní stát Portoriko ležící v Karibském moři. Tato čtyřmilionová země, která má speciální status přidruženého státu USA, není schopná splácet svůj obrovský dluh a aktuálně jí hrozí státní bankrot.

Také Američané mají své kolabující Řecko. Nevěříte?
Foto: wikipedia
Popisek: Americká vlajka.

Přesto se Portoriko zdaleka tolik neřeší ve Washingtonu a nedělá americkým politikům takové vrásky jako Řecko těm evropským. A úvaha, že by krach karibského ostrova rozkýval kurz dolaru, nikoho nenapadne.

Měřeno výkonem ekonomiky je Řecko v EU více než dvakrát významnější. Řecký hrubý domácí produkt tvoří asi 1,4 procenta HDP Evropské unie, portorická ekonomika odpovídá zhruba 0,6 procenta HDP Spojených států.

Portorická vláda není schopna splatit státní dluh

O tom, že je na tom čtyřmilionové Portoriko opravdu špatně, svědčí slova tamního guvernéra Alejandra Garcíi Padilly, který před necelým týdnem v televizním projevu občanům oznámil, že vláda není schopna splatit dluh ve výši 73 miliard dolarů. „Toto není politická otázka, je to matematika,“ podotkl Padilla.

Mnoho lidí bylo propuštěno ze státních služeb a vláda ořezala veřejný penzijní systém. Na ozdravení to ale zatím nestačí. Odhaduje se, že státní rozpočet letos skončí ve schodku kolem 740 miliónů dolarů, což je asi pětkrát více, než se původně předpokládalo.

Příjem většiny portorických domácností je ve srovnání s americkými asi třetinový. Nedostatek pracovních příležitostí, rostoucí kriminalita a zdražující se veřejné služby se odrážejí v rostoucí frustraci a sílícím exodu obyvatel do Spojených států.

Portoriko se prý velkorysé pomoci, jaké se dostalo Řecku, nedočká

Guvernér Padilla svým televizním prohlášením prý vlastně natáhl ruku směrem k Washingtonu, respektive k věřitelským fondům na Wall Streetu. „Vůbec si ale nemůže dělat naděje, že se dočká velkorysé finanční pomoci, jako před lety dostalo Řecko, nebo že se kvůli němu budou mnohokrát scházet vrcholní politici na nějakých mimořádných summitech,“ upozorňuje server.

Mluvčí amerického ministerstva financí se zatím vyjádřil velmi opatrně, zdůraznil potřebu „dlouhodobého ekonomického a fiskálního plánu“ a řekl, že Washington bude pokračovat v diskusi s portorickými úřady. Zákonodárci v Kongresu, kteří by museli o podpoře rozhodnout, zatím prý nejeví ochotu k nějaké velkorysé štědrosti.

Určitá naděje obyvatelům Portorika údajně svítá s prezidentskými volbami v příštím roce. „Rezidenti ostrova sice sami volit nemůžou, přestože mají i americké občanství, jejich svízelná situace však bezpochyby leží na srdci milionům příbuzných žijících v USA, kteří už volit mohou a díky rostoucímu počtu jsou stále důležitější voličskou menšinou,“ dodává server.

Celý text je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…