Také Orbán naštve EU. Nejen veto bruselských peněz

09.12.2020 21:59

Maďarský premiér Viktor Orbán tvrdí, že Maďarsko a Polsko mají velké šance zvítězit v přetahované s Evropskou unií ohledně příštího unijního rozpočtu. Ten tyto dvě země nepodpořily kvůli dodatku právního státu, na jehož základě by mohly být finance kráceny. „Věci se vyvíjejí správným směrem,“ řekl Orbán po společném jednání s polským kabinetem v čele s Mateuszem Morawieckým.

Také Orbán naštve EU. Nejen veto bruselských peněz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Viktor Orbán

Podle Orbána jsou si nyní Poláci a Maďaři mnohem bližší s některými ostatními vládami zemí EU a zejména s Německem, které je nyní státem předsedajícím. „Jsme si mnohem bližší než v několika předchozích týdnech, nebo dokonce dnech,“ prohlásil Orbán podle informací serveru Hungary Today.

Anketa

Jste pro prodloužení nouzového stavu?

62%
38%
hlasovalo: 17025 lidí
Podle Orbána musejí být požadavky právního státu oddělené od finančních záležitostí. „Situace, v níž by bylo možné proti členskému státu uplatňovat finanční sankce za nedodržování evropské politiky v otázkách rovnosti pohlaví nebo migrace, by nebyla žádoucí,“ má jasno Orbán.

Orbán uvedl, že Budapešť a Varšava se shodují ve všech důležitých otázkách a Maďarsko a Polsko mají společné zájmy. Obě země podle něj „považují dodržování základní smlouvy o Evropské unii a jejích ustanovení za velmi důležité. Za důležité ale rovněž považují financování EU, na které mají nárok, ale zároveň ochranu vlastních národních zájmů.

Společně jsou podle maďarského premiéra obě země natolik silné, aby dokázaly ochránit své finanční zájmy. „Nemusíme se strachovat, nikdo z nás neztratí ani jedinou penny,“ prohlásil sebevědomě Orbán s tím, že neschválení rozpočtu EU na příštích sedm let není dobré ani pro Evropu, ani pro zájmy Maďarska a Polska. „Proto chceme, aby co nejdříve došlo k dohodě, ze které by profitovaly obě strany,“ dodal Orbán.

Podle Orbána je za vším jen snaha chránit národní zájmy. „Ta debata není o finančních zdrojích, to je jenom podružná věc. Jde o boj za ochranu národní suverenity,“ zopakoval maďarský premiér, podle nějž jsou Maďarsko, Polsko a celá V4 budoucností EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všichni slavili hokej. Pak do toho přišla politika. A bylo zle

19:45 Všichni slavili hokej. Pak do toho přišla politika. A bylo zle

Česko zažívá hokejovou euforii. Po 14 letech si naši hokejisté zahrají na mistrovství světa o zlato.…