Takhle by prý mohla vypadat nová vláda. Sobotkovi spojenci v ČSSD ostrouhají

09.11.2013 12:40

Pokud nakonec vznikne trojkoalice ČSSD, ANO a křesťanských demokratů, budou se muset domluvit i na tom, jak si rozdělí vládní křesla. ANO a KDU-ČSL už se shodly na tom, že dvě silné strany by měly mít po šesti křeslech a na lidovce zbudou tři. Deník Právo představuje úvahy o tom, jak by to nakonec mohlo dopadnout. Sobotka má o něco snazší pozici díky pučistům. Může je z vlády vyšachovat. Má to ale několik háčků.

Takhle by prý mohla vypadat nová vláda. Sobotkovi spojenci v ČSSD ostrouhají
Foto: Hans Štembera
Popisek: V hotelu Olšanka zasedal ÚV ČSSD. Šéf ČSSD Sobotka zatím neprozradil složení nové stínové vlády

Pakliže bude mít ČSSD premiéra, měla by mít podle představ hnutí miliardáře Andreje Babiše jen pět dalších křesel. ANO má dostat šest. Předsedovi KDU-ČSL připadá přiměřená vzhledem k faktu, že obě strany mají téměř stejné množství poslanců - ČSSD 50, ANO 47. KDU-ČSL má 14 poslanců a teoreticky může pomýšlet až na tři resorty.

Koho Sobotka obětuje Zemanovi?

Konkrétně by šlo o životní prostředí, zemědělství a Ministerstvo práce a sociálních věcí. Lidovci o sobě totiž v předchozím volebním období dávali vědět i tak, že hlasitě bojovali proti sKartě bývalého ministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Na postu ministra životního prostředí by mohl pokračovat Tomáš Jan Podivínský, který teď působí v Rusnokově vládě. První problém by ale mohl nastat v resortu zemědělství. Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek dal totiž v rozhovoru pro MF Dnes najevo, že by Babišovo hnutí chtělo mluvit do chodu resortu. Otázkou je, jak by se to líbilo lidovcům.

ANO by podle informací Práva mohlo přímo obsadit resort financí, vnitra, školství, ministerstva kultury, místního rozvoje a spravedlnosti. Stranou zájmu ANO ale nezůstává ani resort zahraničních věcí, které by možná rád obsadil politický spojenec Bohuslava Sobotky v ČSSD Lubomír Zaorálek. Totéž platí o resortu spravedlnosti, s nímž se ve stínové vládě ČSSD počítalo pro Jiřího Dienstbiera, dalšího Sobotkova spojence. Mezi tzv. „sobotkovce“ patří i stínový ministr životního prostředí Vladimír Špidla.

Není žádným tajemstvím, že jmenovaní pánové otevřeně kritizují jednání Miloše Zemana a nelze vyloučit, že některého z nich možný příští premiér Sobotka „obětuje“, aby si Zemana naklonil. Otázkou je koho.

Co zbude na ČSSD

Stínového ministra vnitra Jeronýma Tejce, stínového šéfa zemědělství Michala Haška nebo stínového ministra pro místní rozvoj Jiřího Zimolu může Sobotka odstavit jako pučisty a resorty přenechat koaličním partnerům. Bude ale zajímavé sledovat, co se stane s dalším účastníkem schůzky v Lánech Milanem Chovancem. Ten zastával post stínového ministra dopravy. Momentálně jeho „hlavu“ ve straně nikdo nepožaduje, protože celou schůzku nakonec oznámil.

Mimo již dříve zmíněných sporných resortů by politici z ČSSD mohli usednout do ministerských křesel na obraně, zdravotnictví a ministerstvu průmyslu a obchodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…