Takhle dopadl detektiv, který se pustil do Rittigových solárních kšeftů

14.11.2014 7:38

Detektiv protikorupční policie obvinil její vedení z toho, že mu znemožnilo vyšetřovat obchod se solárními elektrárnami Amun.Re, který polostátní ČEZ vyšel až na pět miliard korun. Informují o tom páteční Lidové noviny. Detektiv, kterého list označuje pouze iniciálami J. V., prý s touto informací přišel loni při výslechu na Generální inspekci bezpečnostních sborů.

Takhle dopadl detektiv, který se pustil do Rittigových solárních kšeftů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely

J. V. šetřil zmíněnou, pro ČEZ údajně nápadně nevýhodnou transakci společně s dalším detektivem protikorupční policie. Stihli prý vyšetřit spolumajitele Amun.Re Martina Shenara s advokáty z tehdejší kanceláře Šachta & Partners, prolustrovali i několik dalších firem spojovaných se solárním byznysem.

„Na základě všech získaných informací bylo zjevné, že bychom měli zahájit úkony trestního řízení. Oslovili jsme vedoucího oddělení se spisem, se zjištěnými skutečnostmi jsme ho seznámili. Následně vedoucí oddělení projednal zahájení úkonů s vedoucím odboru,“ popsal detektiv inspekci u výslechu, s jehož přepisem se redaktoři listu mohli seznámit.

Šéf rozhodl, že to půjde k ledu. Dohadovali jsme se, že to je blbost

Jenže šéf zmíněného odboru podle detektiva rozhodl, že ostře sledovaná kauza půjde k ledu. „Ještě chvíli jsme se dohadovali, že to je blbost. Nicméně nikdo rozhodnutí vedoucího odboru nezměnil a předpokládám, že jsme nějak ke konci roku 2012 celý spisový materiál uložili,“ cituje list detektiva.

Zastavení vyšetřování jeho samotného prý mrzelo. Dodnes se domnívá, že mohlo jít o dobře organizovanou trestnou činnost v oblasti daní, veřejných zakázek, legalizace výnosů z trestné činnosti apod.

Inspekce nezjistila podezření ze spáchání trestného činu

GIBS se celou věcí zabývala, ale její mluvčí Radka Sandorová listu řekla, že „prověřováním nebylo zjištěno podezření ze spáchání trestného činu“.

List upozorňuje, že Amun.Re má nejasnou majetkovou strukturu, angažovali se v ní i právníci Šachta & Partners Karolína Babáková a David Michal. Podle Transparency International stojí v pozadí obchodu Ivo Rittig.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…