Takhle odfláknutou žádost jsem už dlouho neviděla. A to jsem viděla leccos. Profesorka Válková vyprávěla Tvarůžkové hororové zážitky s policejními vyšetřovateli

07.09.2017 19:31

Bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková se před Zuzanou Tvarůžkovou ve čtvrtečním Interview ČT24 rozpovídala o kauze Čapí hnízdo a o jednání sněmovny, která se rozhodla vydat jejího stranického šéfa Andreje Babiše a jeho prvního zástupce Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Poslanci hnutí ANO dlouhé hodiny svého šéfa hájili a finálního hlasování se odmítli zúčastnit. Prý proto, aby tento krok nelegitimizovali.

Takhle odfláknutou žádost jsem už dlouho neviděla. A to jsem viděla leccos. Profesorka Válková vyprávěla Tvarůžkové hororové zážitky s policejními vyšetřovateli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Helena Válková

Hned na úvod prozradila, co o Babišovi slyší v domovech pro seniory. „Navštěvuji seniorská zařízení, je to taková moje libůstka, protože starším lidem rozumím, a ptala jsem se jich na to, co si o té (Čapí hnízdo) kauze myslí, a oni až na výjimky říkali, že panu Babišovi věří. Dokonce mě žádali, abych mu to vyřídila, třeba z Uhříněvsi, tak jsem mu to taky vyřizovala,“ začala bývalá ministryně spravedlnosti.

Slyšela prý ale také názory, aby sněmovna pana Babiše vydala, aby se mohl očistit. Sama dlouho váhala, jak se rozhodnout. Zvlášť když viděla policejní žádost o vydání. „Já musím říci, že takhle odfláknutou žádost už jsem dlouho neviděla,“ udeřila na policii Válková. Osobně se jí ani trochu nelíbí, že policejní žádost přišla takhle těsně před volbami. „Mně to vadí,“ řekla jasně dáma.

Navíc to muselo být všem lidem jasné, protože většina sněmovny byla pro vydání a bylo jedno, jestli se hnutí ANO zúčastní hlasování. Proto se zákonodárci za Babišovo hnutí vůbec nezúčastnili. „Já jsem také měla připravený příspěvek, ale nakonec jsem si řekla ne, já se toho divadla nebudu účastnit, protože tady chce každý jen být v televizi,“ zlobila se dáma.

„Já jsem vnitřně měla radost, že se tomuto průchodu spravedlnosti učiní zadost,“ pokračovala. Ale v obecné rovině má pochybnosti o práci policie, protože zná příklady lidí, kteří byli dlouho stíhaní, ale nakonec to skončilo tím, že policie trestní stíhání zastavila. „Bez omluvy, bez ničeho,“ kroutila hlavou poslankyně. Jedním z lidí, kteří byli dlouho stíháni, byl i ředitel ŘSD Petr Laušman, přidala příklad bývalá ministryně. Laušman nakonec vysoudil na státu odškodné ve výši dvaapadesát tisíc korun. 

Válková věří, že případ farmy Čapí hnízdo bude důkladně prověřen státním zástupcem, aby tento mohl posléze předstoupit před občany a sdělit jim, že unese důkazní břemeno k případu a dokáže před soudem prokázat, že Andrej Babiš před soudem spáchal trestný čin. Pokud policie má dost důkazů, je možné, že se to státnímu zástupci podaří. V tuto chvíli se ale Válkové zdá, že těch důkazů není tolik a že trestní stíhání bude nakonec zastaveno.

Nechtěla ale říci, zda policie měla počkat se žádostí o vydání až po volbách, až možná bude Babiš premiérem. „Tohle po mně nechtějte,“ požádala poslankyně. Uznala ovšem, že by nebylo úplně dobré, kdyby Česká republika měla premiéra stíhaného policií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…