Takhle odpouštět dluhy, to by se mi taky hodilo, vzkazuje do Atén Andrej Babiš. Na sociálních sítích se po řeckém "ne" objevilo ještě mnohem více

06.07.2015 11:56

Na Řecko jsou po včerejším referendu, kterým se Řekové jednoznačně postavili proti dalším úsporným krokům, které mezinárodní věřitelé vyžadovali výměnou za další finanční pomoc zadlužené zemi, upřeny oči takřka celého kontinentu. Na sociálních sítích na dění kolem Řecka zareagovali již také někteří čeští politici a komentátoři.

Takhle odpouštět dluhy, to by se mi taky hodilo, vzkazuje do Atén Andrej Babiš. Na sociálních sítích se po řeckém "ne" objevilo ještě mnohem více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

„Tsipras chce odpustit 30 % dluhu (94 mld. euro, 2585 mld. Kč). To by se nám taky hodilo (celý náš dluh je 60 mld. euro),“ vyvěsil na Twitteru ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Podle něj už bylo v roce 2010 jasné, že Řecko dluhy nesplatí. „EU přesunula pohledávky soukromých věřitelů na daňové poplatníky, kteří teď zaplatí část dluhu,“ míní šéf české státní kasy. "Řekové chtějí žít na úkor ostatních občanů eurozóny. Dluhy se mají platit, teď mají problém věřitelé. Kdo má zodpovědnost?" táže se Babiš. 

Šéf ODS Petr Fiala soudí, že řecké referendum jasně ukázalo na nesmyslnost jednoho z široce přijímaných scénářů možného vývoje evropské integrace. „Řecké Ne je porážkou dogmatu o jednotné měnové unii, která vyústí v unii politickou,“ myslí si Fiala.

„Evropské státy ve snaze zachovat politické dogma stále užší politické integrace nenávratně ztratily 240 miliard eur. Tato praxe musí dneškem skončit,“ rozšířil Fiala v oficiálním stanovisku tezi, kterou zveřejnil na sociálních sítích. „Řecká krize by pro Českou republiku měla být varováním před socialisticky neodpovědnou ekonomickou politikou, ale i před ideologicky motivovaným přistoupením k měnové unii, která pro nás v současně podobě nepřináší žádné výhody,“ dodává předseda ODS.

Podle prvního místopředsedy ODS Jana Zahradila by „řecké NE mělo být také impulsem k tomu, aby EU začala aktivně vytvářet legislativní rámec, který umožní odchod z eurozóny tak, aby členství nebylo navždy jen jednosměrnou jízdenkou.“ Řecko dle něj zůstává i nadále unijním členem. EU by prý měla v první řadě zajistit, aby Řecko dodrželo své závazky, které mají geopolitický dopad – především ochranu vnější hranice EU a zajištění dodávek zemního plynu.

„Zatímco jsem debatoval o autorském právu ve Varech, Řekové spáchali sebevraždu v přímém přenosu,“ říká europoslanec za KDU–ČSL Pavel Svoboda. Podle jeho stranického kolegy a rovněž europoslance Tomáše Zdechovského by mělo Řecko odejít z eurozóny. „Sdílím německý pohled být s Řeckem solidární, ale z požadavků na úspory neustupovat,“ deklaruje lidovecký politik.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek na Facebooku uvedl: „Řekové si vybrali NE a neodpovědná vláda premiéra Tsiprase slaví. Po vystřízlivění ale zjistí, že není co slavit! A že referendum mu na nějaký čas zachránilo jen křeslo premiéra. Promarnili období, které mohli využít jako Portugalsko či Irsko v minulosti, kterým se podařilo z krize dostat, nejtěžší období již měli za sebou, bohužel si vybrali jinou cestu, přestože dohoda byla téměř uzavřena. Nezávidím rozhodování na summitu lídrů zemí platící eurem toto úterý."

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa je výsledek referenda v Řecku zkouškou evropské demokracie. „Zpochybňování nebo odmítání jeho výsledku je zpochybňováním vůle voličů a tedy samotné podstaty demokracie jako systému rozhodování většiny. Jedenašedesátiprocentní výsledek je dostatečně zřetelným Ne! chování bank, Mezinárodního měnového fondu, Evropské centrální banky, Evropské komise. Respektujme výsledek referenda jako důsledek podmínek, které byly pro Řeky nedůstojné a ponižující. Je to vzkaz institucím, že důstojný život lidí je důležitější, než jejich zisky. A vnímejme novou situaci jako příležitost k emancipaci Evropy, k jejímu sjednocení a posílení odpovědnosti. Řešení se v této chvíli nabízí několik a ne všechna jsou pro Evropu přínosná. Jednou z cest je restrukturalizace dluhu, jinou zapojení mimoevropské instituce do řešení problému. A to by pro Evropu nebylo žádoucí, protože by ji to oslabilo," sdělil na Facebooku. „Řekové se svobodně rozhodli vzepřít diktátu kapitálu. Řecké NE ovšem nutně nemusí znamenat odchod z EU ani odchod z Eurozóny a návrat k drachmě. Znamená ANO demokracii, lidskosti a svobodě," doplnil 

Hrdý řecký lid silami své chudiny vyfackoval naduté bohatce z EU

Na výsledky řeckého referenda a dění, které se kolem něho rozpoutalo, zareagovali na sociálních sítích i někteří čeští komentátoři. „Shrnuji, co čtu: hrdý řecký lid silami své chudiny vyfuckoval naduté bohatce z EU. Fajn. A teď dotaz: kdo má ty prachy?“ ptá se komentátor deníku Právo Alexandr Mitrofanov.

Reportér iDNES.cz Josef Kopecký soudí, že svým NE vyjádřili Řekové přání vystoupit z eurozóny. „Řekové si zvolili drachmu. Je to jejich svobodná vůle, že chtějí ‚ztratit své okovy‘ a nepřejí si být zbytkem zemí eurozóny dál financováni,“ říká Kopecký.

Podle Jána Simkaniče poněkud zaniklo, že za současné řecké dluhové patálie mohou i ti, kteří Řekům půjčovali. „Evropské banky jsou jako výrobci cigaret. Využily závislosti ke svému zisku, ale léčbu rakoviny nechaly na veřejných institucích,“ doplnil Simkanič. V podobném duchu se vyjádřil i novinář Respektu Ondřej Kundra. „Fascinují mě ti, kteří volají po vykopnutí Řeků z ‚Eura‘. Stejně tak jako nezodpovědní Řekové. Je třeba dál složitě jednat a hledat řešení,“ myslí si.

Šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery si vzal na paškál řeckého ministra financí Janise Varoufakise, který dnes ráno podal demisi. „Ale chce to zvláštní náturu dotlačit svou zemi na kraj propasti a pak říct: A teď už beze mě. Varoufakis má divné způsoby,“ míní Tabery. „Němci a další národy, které řecké dluhy platí, by si tedy asi taky měly udělat referendum, jak dál,“ oglosoval také dění kolem zadluženého Řecka analytik think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…