Takhle podvádějí uprchlíci

22.10.2015 8:11

Francouzská tisková agentura AFP referuje o byznysu s padělanými identifikačními průkazy, který se vzhledem k migrační krizi rapidně rozrůstá. Například na letišti v Athénách je denně odhaleno přes 200 falešných průkazů.

Takhle podvádějí uprchlíci
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

Anketa

Kterého intelektuála máte nejraději? (Obnovené hlasování, spuštěno 19.4.)

hlasovalo: 6960 lidí

Palestinsko-syrský bankéř Ali se zoufale snažil dostat do Nizozemí a dostal se tam díky padělateli zvanému Velryba. „V telefonu zněl hrozivě jako nějaký velký a drsný chlápek. Ve skutečnosti to byl ovšem malý chlápek, což tedy nekorespondovalo ani s jeho přezdívkou,“ vypráví jednatřicetiletý Ali, který se dostal do nizozemského Haagu letadlem a používá padělaný italský pas, jenž jej stál pouhých třicet eur. Na rozdíl od desítek tisíc dalších uprchlíků nemusel absolvovat vyčerpávající cestu přes Balkán, a to všechno díky „Velrybě“. Jak tisková agentura AFP uvádí, migrační vlna vyvolala značnou poptávku po falešných identifikačních průkazech. Ali ovšem varuje, že také jednání s jejich padělateli je riskantní a často nebezpečné.

„Při jednání s nimi od začátku víte, že vás berou na hůl, ale nemůžete jim nic říct. Člověk jen musí žadonit, aby dostal, co potřebuje. Je to prostě ponižující,“ vysvětluje reportérům AFP Ali v telefonickém rozhovoru. Falešný pas na jméno Marco Rossi používá od dubna a dostal se díky němu přes letiště na Krétě do Paříže a poté vlakem do kýženého cíle v Haagu. Jeho starší bratr zaplatil sto euro za španělský průkaz. Na rozdíl od něj však neměl tolik štěstí a byl odhalen. „Byl hodně rozrušený, když jsem jej musel nechat na letišti, ale co jsem měl dělat? Měl jsem z toho skutečně špatný pocit, ale musel jsem pokračovat dál. Já jsem byl na letištích mnohokrát i předtím, než začala v Sýrii válka. Můj bratr předtím ze země nikdy nevycestoval, tak to pro něj bylo všechno obtížnější,“ zmiňuje Ali.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Podle nejmenovaného bezpečnostního experta řecká policie denně odhalí na athénském letišti více než dvě stě padělaných identifikačních průkazů. „Řecko bylo vždy takovým supermarketem pro falešné dokumenty. Současná migrační krize tento problém ještě znásobila. Minimálně jednou za měsíc policie přijde na nějakou zdejší padělatelskou dílnu, které obvykle vedou Albánci, Pákistánci, Iráčané nebo Syřané žijící v Řecku po delší dobu,“ dodává expert. Sám Ali prodělal dva neúspěšné pokusy o to dostat se do Nizozemí. „Koupil jsem si švédský pas za 880 eur od muže iráckého původu. Ukázalo se ale, že toho chlapíka hledá řecká policie pro spáchání drogových deliktů. Nechali mě jít jen proto, že jsem je přesvědčil, že jsem palestinský uprchlík,“ svěřuje se Ali.

Ali žije v Nizozemí se svojí přítelkyní Raniou, které se do země podařilo dostat již v listopadu loňského roku. Na rozdíl od Aliho ovšem musela zaplatit převaděčům lidí za standardní „balíček“ služeb. „Pět dní jsem strávila v jednom bytě a poté jsem dostala kradený bulharský průkaz. Žena na obrázku vypadala jako já, ale napoprvé mě stejně chytili. Sebrala jsem však odvahu a zkusila to napodruhé, kdy to vyšlo. Když jsem dorazila na letiště v Amsterdamu, okamžitě jsem šla na toaletu a zmačkaný průkaz jsem zahodila do záchodové mísy a spláchla jej. Bylo to jak v nějakém filmu,“ říká osmadvacetiletá Rania, která si dle svých slov nedovedla nikdy předtím představit, že by cestovala ilegálně. „Byla jsem vystrašená, protože pašeráci jsou zločinci. Kdyby existoval legální způsob, jak utéci před válkou, určitě bych jej využila,“ uzavírá Rania.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…